Miért kéne karcsú orsót nevelni a gyümölcsfa koronájából?

Miért kéne karcsú orsót nevelni a gyümölcsfa koronájából?

A karcsú orsó formára nevelt gyümölcsfák azonos területen több és szebb termést hoznak, még akkor is, ha alacsonyabbak.

Ez voltaképpen nem felel meg a klasszikus sövény kritériumának, mégis – minthogy az egymás mellett sűrűn álló fák összefüggő falat alkotnak – tulajdonképpen e csoporthoz tartozik.

karcsu orso 04 

Alkalmazási területe egyelőre még elég szűkös: csak az M4 alanyra szemzett spur típusú almacsemetéket vagy az M9-es alanyon álló egyéb almafajtákat célszerű karcsú orsóvá nevelni.

Tenyészterülete 2x3 méter legyen. Minden csemete mellé karót kell leásni, mert enélkül a sekélyen gyökerező fák a termés súlya alatt kidőlnek.

Az erős oltvány sudarát az első évben nem kell visszametszeni. A gyenge sudarat visszavágjuk, hogy erősebb vesszőt nyerjünk.

Az oltvány törzsén 60 cm magasságig dörzsöljük le a rügyeket. Efölött a megjelenő hajtásokat körkörösen egymás fölött 30-40 cm távolságban hagyjuk meg, a fölöslegeseket tőből távolítsuk el.

karcsu orso 03b

A sudár erős növekedésének gyöngítése céljából ne a csúcsvesszőt neveljük tovább, hanem egy alatta levő gyengébbet hagyjunk meg, mert ez kevésbé növekszik. A sudár visszametszésének legalkalmasabb ideje a június.

A tavaszi metszés során csak azokat a vesszőket távolítsuk el, amelyek túl erősek, vagy nagyon a törzshöz közelítenek. A többi vesszőt teljes hosszában meghagyjuk. A karcsú orsó metszése nagyon gyors és egyszerű munka!

A termőkorú, karcsú orsókon is szükség lesz az elöregedett termőalapok ifjításá- ra, ami itt is 2-3 cm-es csonk meghagyásával történjék. A csonkból előtörő hajtások pótolják majd a lemetszett termőalapot.

10 gyumolcsfa metszese dvd 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR