Kerti teendők márciusban és áprilisban

Kerti teendők márciusban és áprilisban

A tavaszi munkacsúcs máris elindult, összefoglalom a legfontosabb munkákat.

A mi éghajlatunk alatt a tavasz kezdete és vége szinte kiszámíthatatlan: az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy ez az évszak sokkal rövidebb, mint korábban volt. A hideg, téli hetek után egyszer csak kisüt a Nap, felmelegedik a légkör és betölti a kert, a rét, a szántóföld levegőjét a tavaszi föld semmivel össze nem hasonlítható, lágy illata!

Ezért kell a kertészkedő embernek és családjának sietve elvégezni a tavaszi munkákat. Mégpedig inkább korábban, mint később, mert a sok évtizedes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás kisebb kockázattal jár, mint az elkésett, pláne a soha el nem végzett ápolás. Ennek a szabálynak a törvényszerűségét mindenki ismeri, aki élőlényekkel foglalkozik: a vakbélgyulladást is haladéktalanul meg kell műteni és a kutyát is kölyök korában kell rászoktatni a szobatisztaságra!

Tessék figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket és elkezdeni mielőbb a munkálkodást, mert az idejében elvégzett kerti munka a legjobb biztosítéka a gazdag nyári és őszi termésnek!

A legsürgősebb tavaszi feladatok

Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, de ne feledkezzenek meg ezek alapos megöntözéséről sem, mert folyamatos és bőséges vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

Sok munkát követelnek ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfák. Ezek törzsét és vastagabb ágait a kertészek a téli, kellemesebb időjárású napokon szokták megtisztogatni a felváló kéregpikkelyektől, amelyek alatt a kártevők tojásainak és a gombás betegségek spóráinak a tömege telel át. Most a koronaritkítás ideje következett el, amikor a sűrűn álló, az egymást keresztező és egymással rivalizáló ágrészeket és vesszőket kell tőből kimetszeni. Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak létre.

Elkerülhetetlen márciusi munka a kert minden lombhullató növényének, sőt minden, fából készült tárgyának (kerítés, kapu, oszlopok stb.) lemosó permetezése. Erre a célra igen alkalmas a kereskedelemben beszerezhető, kénnel vegyes bordói lé, amelyet 1%-os töménységben kell a növényekre permetezni. Ez a szer teljesen környezetbarát, emberre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen, de valamennyi gombás megbetegedést megelőzi.

Az első szabadföldi zöldségek vetése

Március második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék (zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák) magját és ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is.

Ekkor van az évelő virágok ültetésének és a tearózsa bokrok metszésének az optimális ideje is. Kedvező idő esetén már a szabadba lehet vinni a fagymentes helyen teleltetett növényeket, pl. a leandereket, a babér-vés pálmafákat.

És márciusban már lehet szedni a rebarbara vastag, húsos levélnyeleit, amelyből kiváló kompót, torta és leves készíthető. Az ősszel lekaszált fűvel, szalmával, vagy tőzeggel letakart mángold tövek friss levelei ilyenkor már szedhető főzelék-alapanyagok.

Áprilisi palántázás

Áprilisban se csökken a feladatok száma. A hónap első felében meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék (fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok (árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofólia, közönséges újságpapír-, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat.

A virágzó gyümölcsfáknak örüljenek, de ne permetezzék meg azokat, mert a virágokat megtermékenyítő méheket ezzel elpusztítanák!

Itt az ideje ilyenkor az ablak-és erkélyládák betelepítésének is; ültessenek ezekbe fiatal, vagy átteleltetett muskátlitöveket. Az ablakládákat változatosabbá lehet tenni az új, különböző színű és a csüngő fajok alkalmazásával. Újkeletű, de nagyon hasznos módszer a muskátli tövek közé egy-egy metélő petrezselyem, metélő hagyma, vagy bazsalikom, majoranna, borsikafű palánta beültetése is.

Ha már nem várható fagy...

A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon és a hónap végén a paprika paláinak kiültetésére. Talajmenti fagy esetén ezeket az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól, de megmentve korai terméssel hálálják meg a róluk történt gondoskodást.

Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb, szívó kártevők ellen hatásos, de feltétlenül környezetbarát vegyszer kipermetezésével kell védekezni.

És áprilisban már a család asztalára kerül a saját termelésű, friss zöldhagyma, a hónaposretek és a fejessaláta, amelyekre joggal lehet büszke Apa, Anya és a gyermekek is, akik részt vettek ezeknek a megtermelésében!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR