Metszés: mekkora csonkot hagyjunk?

Metszés: mekkora csonkot hagyjunk?

A gyümölcsfák metszésénél mindig felmerül a kérdés, hogy a hajtást vagy ágat tőből, vagy egy kis beszáradó csonkot hagyva messük-e le.

Az erdészek ezt a kérdést másként gondolják, mint a kertészek. A kertészeket úgy tanítják, hogy a ne hagyjanak nagy csonkot, mert az beszárad és károsodhat a meghagyott rész.

A klasszikusnak mondható Okályi-Maliga gyümölcstermesztési könyve így írja le: "Ha vastagabb ágat tőben távolítunk el, úgy a metszlap felül teljesen a tőben kezdődik és lefelé, kissé ferdén az ággyűrűvel párhuzamosan halad." A csonk ne legyen 1,5-2,0 cm-nél magasabb. Így a sebet beforrja az osztódó szövet és nem szárad be a seb helye.

Mivel én kertész vagyok, magam is így metszettem, míg meg nem láttam több arborétumban is egy tájékoztató táblát, melyen látható volt, az erdészek hogyan csinálják ezt. Azt mondják, a beszáradás mindenképpen megtörténik, ezért kb. 5 cm-es csonkot kell hagyni, mert úgy a beszáradás nem éri el a meghagyott elágazás szöveteit.

Csonk
A felső ágak kertész módra, az alsók erdész módra lettek metszve. A beszáradás mértéke nagyjából azonos.

A megvizsgált metszetek azt mutatják, hogy az erdészeknek van igazuk. A rövid csonknál a beszáradás eléri az elágazást, míg a hosszú csonknál nem éri el. Még a vékony és 10 cm-nyi csonknál sem.

Igaz, Dr. Bujdosó Géza a dió metszésénél már 10-15 cm-es csonk meghagyását javasolja vastag ágak levágásánál.

Bevallom, a belém rögződött szokás miatt, ha nem figyelek erősen az erdészek igazára, kertész módján metszek, és csúnyának találom, ha valamely gyümölcsösben "kabátakasztókat" látok.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR