Metszés: mekkora csonkot hagyjunk?

Metszés: mekkora csonkot hagyjunk?

A gyümölcsfák metszésénél mindig felmerül a kérdés, hogy a hajtást vagy ágat tőből, vagy egy kis beszáradó csonkot hagyva messük-e le.

Az erdészek ezt a kérdést másként gondolják, mint a kertészek. A kertészeket úgy tanítják, hogy a ne hagyjanak nagy csonkot, mert az beszárad és károsodhat a meghagyott rész.

A klasszikusnak mondható Okályi-Maliga gyümölcstermesztési könyve így írja le: "Ha vastagabb ágat tőben távolítunk el, úgy a metszlap felül teljesen a tőben kezdődik és lefelé, kissé ferdén az ággyűrűvel párhuzamosan halad." A csonk ne legyen 1,5-2,0 cm-nél magasabb. Így a sebet beforrja az osztódó szövet és nem szárad be a seb helye.

Mivel én kertész vagyok, magam is így metszettem, míg meg nem láttam több arborétumban is egy tájékoztató táblát, melyen látható volt, az erdészek hogyan csinálják ezt. Azt mondják, a beszáradás mindenképpen megtörténik, ezért kb. 5 cm-es csonkot kell hagyni, mert úgy a beszáradás nem éri el a meghagyott elágazás szöveteit.

Csonk
A felső ágak kertész módra, az alsók erdész módra lettek metszve. A beszáradás mértéke nagyjából azonos.

A megvizsgált metszetek azt mutatják, hogy az erdészeknek van igazuk. A rövid csonknál a beszáradás eléri az elágazást, míg a hosszú csonknál nem éri el. Még a vékony és 10 cm-nyi csonknál sem.

Igaz, Dr. Bujdosó Géza a dió metszésénél már 10-15 cm-es csonk meghagyását javasolja vastag ágak levágásánál.

Bevallom, a belém rögződött szokás miatt, ha nem figyelek erősen az erdészek igazára, kertész módján metszek, és csúnyának találom, ha valamely gyümölcsösben "kabátakasztókat" látok.

10 gyümölcsfa helyes metszése (videó tanfolyam, tavasz-nyár-ősz-tél): Bálint gazda és Gentischer Gábor 10 kerti gyümölcsfa metszését tanítja meg 100 perc alatt. A metszés gyümölcsei című DVD és kiskönyv honlapja >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR