Ibolyás csillaghagyma (Knofi)

Az Andokból származó, télálló, fokhagyma illatú növény, melynek kettős haszna van. Kiváló fűszernövény, közkedvelt fokhagyma aromával, de nincs utána kellemetlen fokhagyma lehellet.

Jól illik túróhoz, tzatzikihez, salátákhoz, pirítóshoz, sült húsokhoz. Cserépbe ültetve mindig frissen szedhető. A leveleit és virágait egyszerűen le lehet vágni. Egy szál Knofi virág olyan erős, mint egy gerezd fokhagyma.  Második haszna a vakond és pocok elűzésében  jelentkezik, ha kiülteti a növény a kertbe. A gyökerében található illóolajokat nem szeretik a rágcsálók, és fejvesztve menekülnek. Gyorsan szaporodik, és egyre nagyobb területen képez virágszőnyeget.

Csillaghagyma
Forrás: http://www.peternyssen.com

Napra, félárnyékba való. Február-májusban virágzik. Magassága: 10-25 cm. (Forrás: árjegyzéki ismertető (Sieberz))

Kiegészítés

Az ibolyás csillaghagyma (Ipheion uniflorum) sűrű fűszerű töveket képez, levelei nyár végén elszáradnak, a növény visszahúzódik a hagymájába. Szaporítani magvetéssel, vagy a fiókhagymákról lehet. A visszahúzódott hagymákat nyár végén, vagy ősszel kell ültetni 4-5 cm mélyen.

Talajigénye: jó vízáteresztő, inkább száraz vagy üde talaj, mely lehet akár savanyú kémhatású, akár meszes is.

Öntözésre nincs szüksége. Meg kell jegyezni, hogy hol van, hogy a visszahúzódás után véletlenül meg ne öntözzük a nyugalmi időszak alatt.

A virágszín a halványkék mellett, lehet lila, mályvapiros, fehér is.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR