Hogyan kezdhetek hozzá az orchideák termesztéséhez?

Hogyan kezdhetek hozzá az orchideák termesztéséhez?

Az orchideák szinte az egész földkerekségen előfordulnak, de különösen a trópusokon gyakoriak, ahol a földön vagy a fák koronájában élnek.

Színes, bizarr formájú, egzotikus virágaik nemcsak a legszebb ajándékok közé tartoznak, de a nevelésük is sok embernek szerez tartós örömet. A Magyar Orchidea Társaság évente több kiállításon mutatja be tagjaik tenyésztői eredményeit a virágszerető közönségnek.

orchidea termesztese 01

Vannak hazai orchideafajaink (kosbor) is; ezek szigorúan védett növények, de a számuk ennek ellenére egyre kevesbedik. A termelésben egyaránt vannak hideg, mérsékelt és meleg körülmények között élő fajok és fajták. Az orchideáknak mintegy 20 000 fajtája ismert. Általában a tűző naptól védett, világos, egyenletes hőmérsékletű termőhelyet kedvelik, nagy páratartalommal. Lágy vízzel kell öntözni őket és kevés tápanyagra tartanak igényt.

orchidea termesztese 03

Aki az orchideákkal szeretne foglalkozni, annak alapos előtanulmányokat kell folytatnia, mert a termesztőberendezés megalkotása és a szaporítóanyag beszerzése jelentős költséget igényel. A sikeres tenyésztés viszont egyike a legszebb hobbiknak!

orchidea termesztese 02

További olvasnivaló az orchideákról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR