Így kell oltani a talajt, hogy többet teremjen

Így kell oltani a talajt, hogy többet teremjen

A talaj termékenységének fokozására több mint húszféle készítmény kapható. Tavasszal lehet őket alkalmazni.


Hosszú évszázadokon keresztül a termőföld tulajdonságaival foglalkozó tudósok azt vallották és tanították, hogy a termőföld termékenységét a megfelelő hőmérséklet, a napfény, a talajban lévő nedvesség és a rendelkezésre álló tápanyagok mennyisége és harmóniája határozza meg. Az is régen köztudott volt, hogy a termőföldben igen sokféle kisebb-nagyobb állat (vakond, mezei pocok, ürge, rovarok lárvája, giliszta, drótféreg, ázalékállat) él. Ezek folyamatosan porhanyítják, keverik a talaj szerves és szervetlen alkotórészecskéit, ahol a vad és a termelt növények gyökerei helyezkednek el és ezzel fokozzák a talaj termőképességét.

talajoltas 03

Baktériumok, gombák és algák ápolják a talajt

Csak a mikroszkóp feltalálása után fedezték fel, hogy a termőtalajban sokféle, szabad szemmel nem látható lény (baktérium, gomba, alga) is él és szaporodik Az egyik, múlt századbeli tudósunk például azt állapította meg, hogy egy füves rét talajában holdankint (0,7 hektár) egy tejelő tehén tömegének megfelelő mennyiségű mikroszkopikus nagyságú állat és növény tartózkodik. Egyesek közülük megkötik a levegőben levő szabad nitrogént, humifikálják a termőréteget, javítják a talaj fizikai szerkezetét és vízháztartását, csökkentik az aszály okozta termésveszteséget, emelik a termények minőségét és mérséklik a termés mennyiségi ingadozását.

Nem régen azonban fény derült arra is, hogy bizonyos gomba- és baktériumfajoknak a talajba juttatásával a többi, pozitív tényező hatása jelentékenyen stimulálható, javítható. Ezt a módszert nevezzük talajoltásnak.

talajoltas 01

Több mint húszféle készítmény

Napjaink szántóföldi növénytermelésének és a kertészeti termelésnek is egyik legnagyobb problémája, hogy miként lehetne az istállótrágya és a vetésforgó hiánya miatt szenvedő talajokat baktériumokkal és egyéb, hasznos mikroorganizmusokkal gazdagítani. A biotechnológia tudománya sikerrel fáradozik annak a megoldásán, hogy a nitrogén, a foszfát és a kálium tartalmú műtrágyák költséges használatát csökkentsék a termésingadozás és a minőség romlása nélkül a talajoltó készítmények segítségével. És ezt a gyakorlat már igazolta is.

Ma már nálunk is húsznál több engedélyezett, hivatalosan akkreditált talajoltó készítmény van forgalomban, amelyeket a kertészeti termelésben is eredményesen lehet használni.

talajoltas 02

Növelik a terméshozamot

A készítmények három kategóriába sorolva használhatóak. Vannak kifejezetten nitrogénkötők, a második kategóriában foszfát, káli és szilikátoldók és a harmadik kategóriában az úgynevezett biostimulátorok, amelyek növényi hormonszerű vegyületeket termelnek, a termelt növények növekedését és terméshozamát 10-15%-kal növelik meg.

talajoltas 05

Tavasszal lehet kijuttatni

A talajoltó készítményeket tavasszal, a vegetáció megindulás után a talaj felszínére kell kijuttatni és sekélyen bemunkálni.

A családi házak és a hobbikertek nagyon hasznos anyaga lehet a talajoltó a nehezen bomló növényi részek, pl. szőlővessző, metszési nyesedék komposztálásánál, mert a szerves anyagok humusszá alakulását jelentékenyen meggyorsítja.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR