A szekszárdi Heimann birtok egyik bora a "Stílusgyakorlat" Cabernet franc és Tannat fajták házasításával készült. Kertész létemre sem tudtam semmit a Tannat fajtáról, ezért megnéztem, mit ír róla a Wikipédia.
Eredete
Ez a fekete szőlő Béarn-ból, Dél-Franciaországból származik. Guy Lavignac professzor a Vitis vinifera Cotoides családjába sorolta. Tulajdonképpen a pireneusi fajtacsoportról van szó.Genetikai kutatás szerint a Prunelard és a Magdeleine noir intraspecifikus hibridje. Unokatestvére a családban a Lauzet nevű fehér fajta, mely a termesztésben jelentéktelen.
Dél-nyugat Franciaországban már a római korban megtalálható volt. 1784-ben, egy nagybirtok feljegyzéseiben jól művelhető és bőtermő fajtaként írták le. Jelenleg több mint 3000 ha-on termesztik Franciaországban. Uruguay-ban 1870 óta fő fajtaként termesztik, nagy sikerrel. A XIX. Században Harriague néven terjedt el Baszkföldön, Brazíliában, Argentínában. (Pascual Harriague terjesztette el.)
Elnevezése
Az oc nyelvből származik a neve, a tanat szóból, ami csersavat, tannint jelent. Beszédes az elnevezés, mert termése csersavban gazdag, de még a leveleiben is jelentős mennyiség van.
Ismeretes még Moustroun / Moustrous vagy Bordelais néven is. (Nem Bordeaux, a vessző bordázottsága miatt kapta az utóbbi nevet.)
Jellemzői
- Különlegessége, hogy fiatal hajtásait nagyon sűrű szőrzet fedi.
- Fiatal levelei vöröses-bronzos színűek.
- Vesszői bordázottak, a csomóknál pirosas színűek, a napsütötte oldalon barnák.
- Kifejlett levelei nagy ötszögletűek, 3-5 karéjúak, a középső megnyúlt. A vállöböl kicsit nyitott, vagy zárt. Fogazata rövid, egyenes vonalú. Az erek antociános színűek. A fonák közepesen szőrözött.
- Fürtje hengeres, tömött, két oldalfürttel.
- Bogyói gömbölyűek, közepes nagyságúak, sötétlilák, kékes-feketék.
- Erős növekedésű, hosszú metszéssel, magas művelésre való.
- Késői érésű, bőtermő.
- 9 klónját ismerik.
Érzékenysége
Gyakori kártevői az atkák és a kabócák. Szürkerothadásra kicsit érzékeny.
Bora
Gazdag gyümölcs ízekben, főként málna jellegű, sava, testes, alkoholos. Sok egzotikus fa, fahéj és dohány íze is érezhető benne. Sok csersav és egy kevés élénk sav jellemzi. Fahordós érlelés után a csersav lekerekedik, és intenzív ízű, gazdagon összetett férfias óborrá válik. 5-10 éves korában ajánlatos meginni.