Nyári munka a szőlőben

Nyári munka a szőlőben

A szőlő futónövény: adottságai arra sarkallják, hogy minél nagyobb területet hódítson meg, s ezután mellékesen gyümölcsöt is termejen.


A szőlőtermesztésben és a zöldmunkák során is ezt a túlzott lombnövekedést - vegetatív fejlődési szakaszt - kell visszaszorítanunk annyira, hogy a számunkra megfelelő mennyiségű és minőségű szőlő teremjen.

Szőlő

A szőlő intenzív növekedési szakasza a tenyészidőszak elejére esik, ilyenkor akár napi 10-12 cm-t is növekedhet. Virágzásig, tehát körülbelül június közepéig hajtásrendszerük 60%-a kifejlődik. Ebből következik, hogy a szőlő zöldmetszése kora nyártól folyamatos munkát ad számunkra.

A metszés kiegészítéseként először rügy- és hajtásválogatást kell végeznünk, szerencsénkre májusban az arasznyi hosszúságú hajtások még könnyen eltávolíthatók.

Kordon- vagy gyalogművelésű tőkéknél fontos munka a kötözés vagy aggatás. Szellős lombfalat kell kialakítanunk ahhoz, hogy később a növényt a lehető leggondosabban tudjuk védeni a különböző kórokozóktól, a peronoszpórától és a lisztharmattól.

Rendszeresen el kell távolítanunk az ismételten megjelenő hónaljhajtásokat, a támberendezés fölé növőket pedig csonkáznunk kell.

A jobb beérést segíti elő a fürtök körüli levelek eltávolítása, persze ne olyan mennyiségben kopasszuk meg növényünket, hogy ne maradjon elegendő asszimilációs felület a beérleléshez.

Kaliforniában, a csemegeszőlő-termesztés őshazájában számos különleges zöldmunkát is végeznek: a virágfürtök leszedésétől, illetve ritkításától kezdve a bogyóritkításon keresztül a fürtök végének visszavágásával mind az a céljuk, hogy szebb, ízletesebb szőlőfürtök kerüljenek elénk az asztalra. Mazsola termesztésekor megtörik vagy megcsavarják a fürtkocsányokat, ezáltal mérséklik a fürtbe jutó vízmennyiséget, ami még édesebb mazsolaszüretet eredményez.

A minőség érdekében ehhez hasonló aprólékos és hozzáértést igénylő munkát hazánkban főleg Tokajban és egy-két nagyobb, magát valamire adó borászatban tapasztalhatunk, s ennek az árát meg is kell fizetnünk egy-egy palack borban.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR