Mikor van szükség a szőlőtőkék utómetszésére?

Mikor van szükség a szőlőtőkék utómetszésére?

Ha a szőlőművelő a tőkét korán, a rügyek látható fakadása előtt metszette meg, akkor ajánlatos két-három hét múltán újból megvizsgálni a tőkéket.

Lehetséges ugyanis, hogy a rügyek igen jól fakadnak ki és a kívántnál nagyobb termésre nyújtanak kilátást, ezért utómetszéssel, a termőcsapok megrövidítésével lehet a hozamot szabályozni.

Persze ennek az ellenkezője is előfordulhat: a rügyfakadás után kiderülhet, hogy egy-egy termőcsapon vagy szálvesszőn nem maradt ép rügy a téli fagyok után. Ilyenkor a felesleges csapokat célszerű tőből kimetszeni.

További olvasnivaló a szőlő metszéséről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR