Napliliom: minden nap új virágot hoz

Napliliom: minden nap új virágot hoz

Egy nagyon esztétikus és változatos évelő virágra szeretném ma a figyelmüket irányítani. Ez a liliomfélék családjába tartozó napliliom vagy sásliliom, botanikai nevén Hemerocallis.

A terebélyes, elágazó, húsos gyökértörzsét akkor lehet több részre szedve a kertben eltelepíteni, amikor a föld fagya kiengedett. Napos vagy félárnyékos helyen akár egy évtizedig is pompázik ugyanazon a helyen és minden évben több virágot hoz.

Napliliom

Nem igényes: mindenféle kerti földben, még a homokos talajban is jól érzi magát, ha elegendő vízhez és tápanyaghoz jut. Egy virágszáron 15-20 virágja nyílik, de mindegyik csak egy napig marad friss, azután elhervad. Ezért kapta a napliliom nevet!

Célszerű több fajtát egymás mellé ültetve kialakítani egy növénycsoportot, mert így májustól szeptemberig folyamatosan virágzik. Az elnyílt virágokat célszerű leszedni, az elvirágzott virágszárakat tőből kimetszeni. A virágszáron fejlődő magtokokat csak akkor érdemes beérlelni, ha magunk kívánunk – mesterséges beporzással – új fajtát előállítani. Legendás a vitalitásuk és ezt a tulajdonságot a hibridek is megőrzik.

Ha elvirágzott, akkor is csinos növény a hosszú, sásszerű, halványzöld leveleivel. Az Egyesült Államokból származó új változatok sok és nagy virágot nyitnak, többnyire illatosak. Különösen a sárga és a fehér fajták árasztanak kellemes gyöngyvirágra emlékeztető illatot. A tavaszi, friss hajtásaiból állítólag gombaízű saláta készíthető. Vegyi növényvédelemre nincs igénye!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR