Készüljünk fel 2019-re

Készüljünk fel 2019-re

Vannak olyan kerti teendők, amelyek hosszú távon érlelnek gyümölcsöt. Ilyen a talaj javítása, az okos növényvédelem és a takarékos öntözés.

Ádventi heteket élünk, közeledik az áldott karácsony és karnyújtásnyira van tőlünk a Szilveszter. Vége 2018-nak és kezdetét veszi az új, 2019-es esztendő. Ez az időpont nagyon alkalmas arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre és célokat tűzzünk ki magunknak a rövidesen kezdődő 2019. évre.

Az elmúlt év sok természeti katasztrófát hozott a Földre. Egymást érték a váratlan vulkánkitörések, a földrengések, a cunamik, az áradások, a hatalmas erdőtüzek. A természet kegyelmes volt hozzánk, Magyarországot csupán a klímaváltozás érte el, és ez hátráltatta, nehezítette meg szabad ég alatt folytatott munkákat. Azt mondhatjuk, hogy az átlagosnál kissé jobb, sikeresebb esztendőt hagyunk magunk mögött: a kertekből több friss gyümölcs, zöldség és virág került a lakossághoz. És különösen jó évet zárnak a szőlészek, akik nem csak több termést szüreteltek le, mint az előző években, hanem a borok minőségével is elégedettek lehettek.

Örvendetesen fokozódott a kistermelés társadalmi elismertsége is. Hazai és külföldi kiállításokon kaptak díjakat a magyar termények és igen nagy népszerűséget szerzett magának a „Legszebb konyhakert” mozgalom.

keszuljunk fel 2019 re 01

Teendőink

Fokozzuk a talaj termőképességét, mert az mindig megtérül

A következő évben fokozott figyelmet kell fordítanunk a kerti talajok termőképességének a fenntartására és a lehetséges fokozására, amit a vetésforgó visszaállításával, a szervestrágyázással és a komposzthasználat fokozásával, célszerű műtrágyázással, zöldtrágyázással és szükség esetén talajoltással tudunk meggyorsítani.

Készüljünk a korábban ritka kártevők felszaporodására

Számolnunk kell azzal a veszéllyel, hogy a globalizáció, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus fokozódásával egyre több, eddig nálunk ismeretlen kártevő és kórokozó jelenik meg és szaporodik el igen gyorsan annak következtében, hogy nálunk nincsenek természetes ellenségeik. Ilyen például a többféle poloska, a kabócák, a kártevő katicabogár és a csupaszcsigák, amelyek ellen a hatásos védekezést minél előbb ki kell dolgozni és gyorsan be kell vezetni a gyakorlatban.

keszuljunk fel 2019 re 02

Becsüljük meg az esővizet, gyűjtsük össze, amit lehet

A klímaváltozás következtében egyértelművé vált, hogy sikeres kertészkedést csak rendszeres öntözéssel lehet folytatni. A vezetékes víz azonban igen költséges, olykor nem is kedvező összetételű. Ásott, bővizű kút is kevés kertben van, ezért nagy gondot kell fordítani a csapadékvíz gyűjtésére és használatára, annál inkább, mert ez az idegen vegyületeket nem tartalmazó víz kedvező hatást gyakorol a termesztett növényeink többségére.

keszuljunk fel 2019 re 03

További olvasnivaló a kertész év végi teendőiről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR