Gyógyítanak-e a 'füves fürdők'?

Gyógyítanak-e a 'füves fürdők'?

Ősi, több évezredes módszer bizonyos betegségek gyógyfürdővel való kezelése, enyhítése, gyógyítása és úgy látszik, hogy modern korunkban újra éled a gyógynövények ilyen irányú használata.


A százszorszép hajtásaiból, a csalán leveléből, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű hajtásaiból és a fenyőtűkből frissítő fürdő készül. Az idegeket nyugtatja és az izmokat lazítja a kamilla, a levendula, a hársvirág és a citromfű. Bőrtisztító hatása van a fürdővízben oldott kakukkfűnek, a zsurlónak és a gólyaorrnak.

fuves furdok gyogyitanak 01

Erősíti a felnőttek, az idősek és a gyermekek szervezetét a tengeri sóhoz adott fenyőtű, az orbáncfű, a kamilla, a rozmaring, a kakukkfű és a narancshéj keveréke. Lábfájás enyhítésére szolgál az izsóp virágos hajtásaiból készített lábfürdő.

fuves furdok gyogyitanak 02

A gyógyfüvek illóolaj-tartalma megnyitja a pórusokat és salaktalanítja a szervezetet. A "mindent gyógyító" kamilla főzete fürdőnek, borogatásnak, teának, bőrtisztítónak, sebfertőtlenítőnek egyaránt hatékony.

fuves furdok gyogyitanak 04

A gyógynövényekből viszonylag tömény főzetet kell készíteni és némi várakozás után leszűrve a fürdővízbe önteni, de jó módszer az is, ha a vászon (tüll) zacskóba töltött gyógynövényt a fürdővízbe áztatják.

fuves furdok gyogyitanak 05

És ne tessék megfeledkezni egy remek hazai terményről, a szivacstökről (luffatök), amelynek szivacsos állományú érett termése kiválóan alkalmas – fürdés közben – a bőrmasszírozására!

fuves furdok gyogyitanak 06

További olvasnivaló a gyógynövényekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR