December közepe: elzártad a kerti csapot?

December közepe: elzártad a kerti csapot?

Kertjeinkben már vége az ültetési szezonnak, de azért bizonyára maradt még egy kis felásatlan virágágy, veteményes ágyás, ahol jó időben pótolni lehet a mulasztásokat.

A fagyérzékény növények tövét fel kell kupacolni

Ne feledkezz meg a fagyra érzékeny növények (rózsatövek, szőlőtőkék, pampafű, gránátalma, fügebokor, stb.) felkupacolásáról sem, mert ezeknek a gyökerei a vékony földréteg alatt károsodhatnak a tél folyamán. A lehullott lombot is jól lehet hasznosítani a kényesebb növények talajának a takarására. A pázsitról a leveleket el kell távolítani, mert alattuk a fűcsomók kipusztulnak!

Csipkebogyó

Zárd el a kerti csapot

A fagyok beállta előtt ki kell üríteni a kerti vízvezetéket, mert a fagyok hatására csövek és a csapok könnyen szétfagynak. A telepített öntöző berendezések csövei és szórófejei fagyállóak ugyan, de az élettartamukat meghosszabbítjuk, ha ezeket is víztelenítjük. A kerti csapokat és a nem elég szakszerűen beépített vízórát burkold be újságpapírral, vászonnal és műanyag fóliával a fagy és a téli csapadék ellen.

Nézd át a kerti szerszámokat és gépeket

Férjed számára hasznos elfoglaltság lesz a téli napokban a kerti szerszámok rendbe rakása. Régi rossz szokásunk ugyanis, hogy az ásót, a kapát, a gereblyét használat után visszatesszük a kamrába anélkül, hogy lekaparnánk róla a sarat. Most célszerű a szerszámokat alaposan megtisztogatni és a fémrészüket gázolajjal megvédeni a rozsdásodástól. A szerszámnyél se örökéletű! A repedt, törött, kopott nyelet most lehet kicserélni.

A kertekben egyre több elektromos, vagy belső égésű motorral meghajtott gépet üzemeltetünk: talaj-kultivátor, fűnyíró, permetező, láncfűrész, sövénynyíró, komposzt-aprító, stb. Ezeket a tél folyamán ajánlatos szakember gondjaira bízni, aki a kopott alkatrészeket kicseréli és elvégzi az időszerű karbantartási (olajcsere, tisztogatás) feladatokat is.

A hosszú téli estéken Neked is lesz alkalmad, kedves Húgom átlapozni a kertészeti vállalatok katalógusait, árjegyzékeit és az újabban megjelent kertészeti szakkönyveket. Sok érdekeset és figyelemre méltó újdonságot lehet bennük találni.

Kérlek, add át üdvözletemet Skára Tiborné, balassagyarmati olvasónknak, aki azt kérdezi, hogy átültesse-e most nagyobb cserépbe a jelenleg is virágzó muskátliját? Azt javaslom, hogy várjon ezzel márciusig, a levelében említett Volldünger nevű műtrágyát pedig télen száraz helyen tárolja és tavasztól kezdve hetente, rendszeresen öntözze, táplálja vele a szeretett virágjait.

Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Takarékos, de sikeres karácsonyi előkészületeket kívánok, szép karácsonyfát és békés ünneplést!

Kelt Kertvárosban, december közepén

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR