Hogyan főzzek a konyhámban szilvalekvárt?

Hogyan főzzek a konyhámban szilvalekvárt?

A régi, falusi portákon nagy családi esemény volt a szilvalekvár főzése. Ehhez a ház előtt állították fel a fahasábokkal fűtött üstházat és a zománcozott vasüstöt. A lekvárfőzés kalandjából a család apraja-nagyja részt vállalt.


A modern, gáz- vagy villanyfűtésű kisebb méretű konyhákban ez manapság némileg másként történik, bár a folyamat lényege mit sem változott.

A lekvárfőzéshez kék színű, magvaváló szilvafajták alkalmasak. Az érett, esetleg túlérett szilvákból lehet a legjobb lekvárt előállítani, különösen akkor, ha a gyümölcsök a szár felőli részen már kissé töppedtek. Az első feladat a gyümölcs megmosása és a mag eltávolítása. A főzés ép, zománcos lábosban történik, a lábosba öntsön annyi háztartási ecetet, amennyivel az edényt ki lehet öblíteni és töltse bele a szilvát, de csak annyira, hogy a szilva hosszú nyelű fakanállal jól keverhető legyen.

A főzés lassú lángon 4-5 óra hosszat tart, közben félóránként az anyagot meg kell keverni, nehogy leégjen. Az anyag egy idő múlva sűrűsödni kezd, a szilvahéj bepödrődik, a lekvár sötétebb lesz. Ha az anyag annyira megsűrűsödött, hogy nehezen keverhető, fényes és a kanálról nem válik le, akkor a főzés befejezhető.

szilvalekvar otthon 01

A langyosra hűlt lekvárt üvegekbe, csuprokba töltik, néhány napig lazán letakarva tartják, amíg a teteje bebőrösödik. Ez a réteg és a jelentős cukortartalom tartósítószer nélkül is megvédi a lekvárt a romlástól. Végül az edényt lekötik celofánnal, csinos vászondarabkával és elhelyezik a kamra polcán.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR