A petrezselyem (fehérrépa) egyike a családi konyhában leggyakrabban használt zöldségféléknek.
Termelése gyakran okoz csalódást, mert a petrezselyem nem szereti a laza homoktalajt, se a sekély termőrétegű köves-kavicsos földet. Eredményesen a mélyrétegű, humuszban gazdag, középkötött, közömbös vagy enyhén lúgos talajban termeszthető; itt nem ágazik el és egyenes, jól tisztítható karógyökeret fejleszt.
Gyökérpetrezselyem, levélpetrezselyem
Kettős hasznosítású növény, mert a gyökere a különböző levesek nélkülözhetetlen kelléke, a zöld lombja pedig sokféle étel ízesítésére, díszítésére szolgál. (A petrezselymes újburgonya a tavasz étkezésének egyik szimbóluma.)
Hidegtűrő növény, amelynek a magjai már 2-3°C-nál csíráznak, de lassan kelnek ki; a magokat 20 cm sortávolságra és 2-3 cm mélyre kell elvetni, majd később 4-5 cm tőtávolságra kiritkítani.
A magaságyban lehetőleg rövid tenyészidejű fajtát termeljünk.
Korábban írtunk róla:
Közönséges vagy metélőpetrezselyem? Elmondom a különbségeket!