Kerti tennivalók az ősz kezdetén

Kerti tennivalók az ősz kezdetén

Napról-napra rövidülnek a kerti munkára alkalmas nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Lelkileg is készülünk az őszre, a fák és bokrok színpompájára, amelyet szívesen nevezek a tavasz előjátékának, nem az elmúlás, hanem az újrakezdés időszakának!

Igen, mert ilyenkor – a nyári vakáció után – újra nagy szükség van a dolgos kezekre a házunk táján, de különösen a kertekben. Ezeknek java része még a termények betakarításával és tárolásával , a fagyérzékeny szabadföldi növényekkel kapcsolatos, de feladataink java része már a tavaszt szolgálja, hogy amikor kienged a föld fagya és kisüt a Nap, minden munkát idejében, megfontoltan és gondosan tudjunk elvégezni.

Szüret és tárolás

Javában folyik országszerte a szőlőszüret és a hírek közepes mennyiségű,de igen kiváló minőségű termésről számolnak be.Ez nem csupán a nyári hőmérséklet emelkedéséről, de arról is tanúskodik, hogy fokozatosan élre törnek a korai érésű, sok cukrot gyűjtő, illatos borokat adó szőlőfajták.

Szüret

Az alma, a körte, a birs téli tárolását fagymentes, jól szellőztethető helyiségben kell megoldani. Amíg az időjárás hidegebbre nem fordul, addig naponta alaposan kell szellőztetni és a gyümölcsöt legalább két hetenként át kell válogatni, mert a penészes, rothadásnak indult gyümölcs a mellette levőket is megfertőzi! A diót, mandulát, mogyorót és a vöröshagymát a legjobb a padláson, vékony rétegbe kiterítve tárolni.

Szerencsés ház az, amely alá pincét is építettek .Ezt ugyan régen főként széntárolásra, vagy borospincének használták, most azonban igen jó szolgálatot tesz a burgonya, a téli retek, a sárgarépa, a petrezselyem, a zellergumó, stb.. biztonságos tárolásával. Náluk se kerülhető el azonban a válogatás!

Fontos háztartási ceremónia a szilvalekvár főzése, a káposzta savanyítás és a gyümölcsök befőzése, amelyből manapság már a férfinép is kiveszi a maga részét.

Szilvalekvár

Aki gyepet kíván telepíteni, az a talajt egyengesse el, trágyázza meg és ássa fel, a gyomos területen pedig végezze el az egy-két hetet igénybe vevő vegyszeres gyomirtást, de a magvetést halassza a kora tavaszi időszakra, mert az októberi vetés nagy valószínűséggel már nem erősödik meg annyira, hogy a zord fagyokat elviselje.

Készítsék elő a fagyérzékeny, szabadban telelő mediterrán növények (pampafű, gránátalma,füge, stb.) betakarásához szükséges anyagokat (lehullott lomb, fenyőágak, lekaszált gyom, sátorkaró), a szabadban nyaralt cserepes virágok viszont jobban érzik magukat kint, mint a teleltetőben, mindaddig, amíg az őszi fagyok be nem következnek.

És végül néhány rövidke tanács

Tessék szedni és szárítani színes leveleket és bogyós vesszőket a lakás téli díszítéséhez.

Kirándulások alkalmával a betakarított napraforgó táblákon össze lehet szedni az énekes madarak etetéséhez szükséges táplálékot.

Öntözze az örökzöld fákat és bokrokat, amelyek sokat szenvedtek a nyári aszálytól.

A fagymentes helyre menekítendő cserepes növényeket most már ne bolygassa, ne metszegesse, ne ültesse át és ne öntözze tápoldattal!

Utóirat

Szeptember 29-én ünneplik a Mihályok a névnapjukat, amihez sok sikert és jó egészséget kívánok. ( Erről a napról mindig két régi bölcsesség jut az eszembe. Az egyik: Szent György napján, kihajtáskor minden ember lehet pásztor; Szent Mihálykor, behajtáskor csak az lehet igaz pásztor, aki el is számol. A másik: Olyan embertől, aki Mihály-napja után is szalmakalapot visel, ne kérj tanácsot ! )

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR