Ősszel érő gyümölcsök és zöldségek ügyes tárolása

Ősszel érő gyümölcsök és zöldségek ügyes tárolása

Néhány szeptemberi praktikát szeretnék megosztani, ami segít a betakarított termények megőrzésében.


A következő hetekben bizonyára sokan szeretnének a megtermett szőlőjükből bort készíteni. Ez a kérdés hosszabb ismertetést kíván, ezért ajánlom az érdekelteknek Eperjesi Imre: Házi borászkodás  című művét tanulmányozásra (Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2013.).

gyumolcs zoldseg tarolasa 02

Az almát, a körtét óvatosan, nyomás és sérülés nélkül szedjék le a fák ágairól. A nagy, terebélyes fákról a szedést alul kezdjék és folytassák felfelé mert így a lehulló gyümölcsök nem károsítják az alacsonyabban levőket. A leszedett gyümölcsöt azonnal árnyékba kell helyezni és minél előbb a tárolás helyére kell szállítani. A tárolás legeredményesebb 2-3 C-fokon, de ez házilag nehezen elérhető, ezért bölcsen kell szellőztetni: meleg napokon éjszaka, hideg időben nappal. A levegő páratartalmát (85-90% az optimális) a padló nedvesítésével fokozhatjuk és kénpor lapos edényben kihelyezésével mérsékelhetjük, de a betárolt gyümölcsöt 1-2 hetente át kell válogatni, mert a romlani kezdő gyümölcsök a szomszédjaikat is megfertőzik.

gyumolcs zoldseg tarolasa 03

A betakarított vöröshagymát padláson, vékony rétegbe kiterítve lehet a legjobban tavaszig tárolni. A fagyott hagymát nem szabad mozgatni, mert kiengedve megrothad.

gyumolcs zoldseg tarolasa 04

A kis csokrokban megszárított fűszernövények szárairól a leveleket le kell fejteni és kissé megmorzsolva jól zárható üvegben, vagy dobozban, hűvös kamrában kell tartani. A környezetünket vidámító virágos növényeket csak akkor kell védett helyre menekíteni, ha fagyos léghullám közeledik!

További olvasnivaló a betakarításról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR