Hogyan szedjük le a gyümölcsöt a fáról?

Hogyan szedjük le a gyümölcsöt a fáról?

A fákon a gyümölcsök nem egyszerre érnek meg.


A fák délre néző, több napsugarat és meleget élvező ágain minden gyümölcsfaj előbb érleli be a gyümölcsöket, mint az ellenkező oldalon. Aki gondosan és napról napra figyeli a gyümölcseit érlelő fák állapotát, az ezt a különbséget kamatoztathatja a saját hasznára. Ha ugyanis részletekben szedjük a gyümölcsöt, akkor a fán maradó, még érőfélben levő gyümölcsök több tápanyagot nyernek, és így jobban kifejlődhetnek. Minthogy pedig a családi fogyasztásban nincs szükség egyszerre nagy mennyiségű gyümölcsre, a részletekben való szedés hátrányok nélkül megoldható.

szuret altalanos szabalyok 06

Valamennyi gyümölcsöt nagyon gondosan, óvatosan kell szedni. A legtöbb hibát az elkapkodott, elhamarkodott szedéssel követik el a termesztők. Az érett gyümölcsök általában könnyen leválnak a fáról, ezért ne szakítsuk a gyümölcsöket, és különösen ne szakítsuk le a termőrésszel együtt, mert ezzel a jövő évi termést is csökkenthetjük. Aligha van szomorúbb látvány egy leszüretelt cseresznyefánál, amely alatt a leszaggatott levelek tömege és a letört ágak tanúskodnak a gondatlan munkáról. Pedig milyen sok ilyen fát láthatunk a cseresznyeszüret vége felé! Figyelembe kell azt is venni, hogy az ilyen megtépázott fa tartalék tápanyagainak jelentős részét nem a következő évi termés előkészítésére, hanem a sebek behegesztésére kénytelen fordítani.

Az öreg, terebélyes házikerti gyümölcsfák szüreténél gyakran találkozunk azzal a hibával is, hogy a gyümölcsöt nem létráról, hanem az ágakon állva szedik. Ilyenkor rengeteg termőrészt és termőfelületet pótló vesszőt taposnak le, és nem kis mértékben hozzájárulnak ezzel is a korona belső tartományának kiritkulásához.

Általános szabály, hogy nem szabad gyümölcsöt szedni esős időben vagy olyan időpontban, amikor az esőtől vagy a hajnali harmattól a gyümölcs még nedves. A vizes felületű gyümölcsök ugyanis rendkívül könnyen fertőződnek és romlanak, ezért eltartási idejük jelentősen lerövidül. Ha mégis kénytelenek vagyunk ilyen kedvezőtlen állapotban szedni a gyümölcsöt, akkor azt haladéktalanul fogyasszuk el! A gyümölcs eltarthatósága szempontjából nem előnyös forró napsütésben szüretelni, mert a megmelegedett gyümölcs is viszonylag gyorsan romlik.

szuret altalanos szabalyok 07

A legtöbb gyümölcsöt (kivétel az őszibarack, a kajszibarack és a málna) kocsánnyal együtt kell szedni. Ha kocsány nélkül szedjük le, akkor a nyílt sebfelületen fertőzési kaput nyitunk, aminek következtében a gyümölcs romlani kezd.

Nagyon könnyű dolguk van azonban a termesztőknek, akik alacsony törzsű, termőkaros vagy sövényfáról szedik a gyümölcsöket, mert a földön állva, kényelmes munkakörülmények között a jó minőségű gyümölcsöt sértetlenül tudják betakarítani. Sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akik nagy, terebélyes fákról szüretelnek.

A gyümölcs szedéséhez használjunk minél laposabb edényeket.

Ez a házikertekben mindig megvalósítható. Lapos hollandi rekeszbe, tálcára, műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt úgy, hogy egy-két rétegnél több ne feküdjék egymáson, mert a gyümölcs általában annál szebben marad meg, minél kevesebb súllyal terheljük.

szuret altalanos szabalyok 08

Már a szedés alkalmával válogassuk a gyümölcsöket. Rakjuk külön a hibás, túlérett, deformált terméseket, mert ha ezek nyers fogyasztásra nem is alkalmasak, de konyhai célokra megfelelnek, vagy összegyűjtve cefrézhetők és később pálinkafőzésre használhatók fel.

A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul tegyük árnyékba vagy még jobb, ha hűvös helyiségbe, pincébe visszük. A gyorsan romló nyári gyümölcsöket 2-3 napig hűtőszekrényben eltarthatjuk, de nem rossz a hagyományos módszer sem: engedjük le ásott kútba a gyümölcsöt (természetesen úgy, hogy ne érjenek a vízbe).

Szüretkor ügyeljünk arra, hogy a munka befejezése után egyetlen gyümölcs se maradjon a fán, mert ezek a kártevők és betegségek terjesztésével nagy kárt okoznak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR