Mit nevezünk barrikbornak?

Mit nevezünk barrikbornak?

A barrik (barrique) francia szó, amely 225 liter űrtartalmú tölgyfahordót jelent.

A barrik bor az utóbbi évtizedekben vált igen divatossá. Előállításának módszere abból áll, hogy be nem avatott (frissen készített, nem kiforrázott és korábban soha meg nem töltött) hordóban érlelik a derített és nagy beltartalmi értékű (többnyire Cabernet) borokat, amelyek íz- és illatvilága a fából kioldott, jellegzetes anyagokkal gazdagodik. Vörösborok esetében az érlelés a fahordókban 9-24 hónapig tart. A kíméletes oxidáció következtében a szín stabil marad, a savak mennyisége pedig megnő. A bort érlelés folyamán ritkán fejik át. A hordót "barrikolásra" csak egyszer használják.

barrikbornak mit nevezunk 02

Fehér barrikbort ritkábban készítenek; leggyakrabban Chardonnay és Sauvignon blanc szőlő mustját használják erre a nemes célra. A kierjedt mustot 4-6 hónapig finom seprőn tartják és azt időről időre felkeverik, ami aromával gazdagítja és teltebbé teszi a bort.

További olvasnivaló a borokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR