Nem, ilyen szabály a gyakorlatban nem létezik!
A borok eltarthatósága fajtájuktól, termőhelyüktől, beltartalmuktól stb. és nem a színüktől függ.
A borokat fahordóban, ballonban, palackban lehet biztonságosan tárolni. A műanyag edények tartós tárolásra nem alkalmasak.
A készre kezelt, palackba töltött borok közül az asztali borokat három-négy évig, a minőségi borokat hat-nyolc évig érdemes érlelni. Bölcs szabály az, hogy a bor nem muzeális tárgy – a bort el kell fogyasztani! Ez alól nálunk azonban kivétel a tokaji aszú (kivétel erősíti a szabályt), mert az évek múlásával egyre nemesebbé, rangosabbá válik!
További olvasnivaló a bor tárolásáról:
- Hogyan kell gondozni a boroshordót?
- Miért szükséges a bor fejtése?
- Milyen edény alkalmas bor tárolására?