Igaz-e, hogy a vörösborok tovább eltarthatók, mint a fehérek?

Igaz-e, hogy a vörösborok tovább eltarthatók, mint a fehérek?

Nem, ilyen szabály a gyakorlatban nem létezik!


A borok eltarthatósága fajtájuktól, termőhelyüktől, beltartalmuktól stb. és nem a színüktől függ.

A borokat fahordóban, ballonban, palackban lehet biztonságosan tárolni. A műanyag edények tartós tárolásra nem alkalmasak.

A készre kezelt, palackba töltött borok közül az asztali borokat három-négy évig, a minőségi borokat hat-nyolc évig érdemes érlelni. Bölcs szabály az, hogy a bor nem muzeális tárgy – a bort el kell fogyasztani! Ez alól nálunk azonban kivétel a tokaji aszú (kivétel erősíti a szabályt), mert az évek múlásával egyre nemesebbé, rangosabbá válik!

További olvasnivaló a bor tárolásáról:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR