Milyen edény alkalmas bor tárolására?

Milyen edény alkalmas bor tárolására?

A bor tárolására nálunk hagyományosan tölgy- vagy gesztenyefából készült hordókat használnak. Ezekben a bor a pórusokon keresztül lélegzik, tehát érik, nemesedik, de az idő folyamán apad is, ezért időről-időre töltögetésre tart igényt.

A háztáji pincének nélkülözhetetlen tároló edénye az üvegballon és a demizson. Ezek jelenléte lehetővé teszi, hogy a hordókban a bor ne legyen „darabban”, mert a néhány liternyi mennyiségű, napi fogyasztásra szánt bort kisebb edényekben tudjuk tartani.

bor tarolasa 02

Az üvegballonok nem igényelnek karbantartást és a tisztításuk is egyszerű dolog. Bennük a letisztult, kifejlődött borok megőrzik üdeségüket és a mennyiségük csak jelentéktelenül csökken. Üvegballonban vagy demizsonban tárolhatjuk a borseprőt is.

bor tarolasa 03

A polieténből készült műanyag edények csak a bor szállítására valók, de huzamosabb ideig történő tárolásra nem használhatók, mert mindkét irányba áteresztik a gázokat, vagyis bennük a bor íz- és illatanyagai elillannak, a környezet nemkívánatos illatait viszont a bor felveszi.

bor tarolasa 04

Korszerű nagyüzemi tárolóedények a rozsdamentes acéltartályok, amelyek 50–5000 literes űrtartalommal szerezhetők be. Ezek hosszú élettartamúak, könnyen tisztíthatók és különösen a reduktív borok készítésénél igen előnyösek.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR