Hogyan tároljam az almatermésemet?

Hogyan tároljam az almatermésemet?

Az almafélék (alma, körte, birs, nashi) gyümölcse a fáról történő leválasztásuk után tovább érik, savai lassan lebomlanak, a keményítőből cukor képződik, a lélegzés következtében a gyümölcs víztartalma csökken.

Mindennek a következtében az alma fogékonyabbá válik a betegségeket okozó gombákkal szemben. A folyamatot csak erre a célra épített, légkondicionált gyümölcstárolóban lehet számottevően csökkenteni, a házi tárolás csak szükségmegoldás.

almatermes tarolasa 01

Az almaféléket 3-5 °C-os hőmérsékleten és 85-90% relatív páratartalom mellett lehet a legeredményesebben eltartani. A tárolásra kiszemelt helyiséget alaposan ki kell takarítani, meszeléssel fertőtleníteni. Csak egészséges, kocsánnyal rendelkező gyümölcsöt érdemes betárolni, lehetőleg lapos rekeszekbe, egy sorba rakva. A téli körtéket ajánlatos egyenként papírszalvétába göngyölni. A birsalmát ne tárolja almával, körtével együtt, mert ezen utóbbiak átveszik a birs erős illatát.

almatermes tarolasa 02

A tároló helyiséget – a betárolást követően – egy ideig gyakran kell szellőztetni, még pedig lehetőleg éjszaka, hogy lehűljön, illetve ne melegedjék fel. A téli időszakban éppen ellenkezőleg kell eljárni: fűteni kell a helyiséget és a rövid szellőztetést a déli órákban kell elvégezni. A száraz levegőjű tárolók padlózatát időnként meg keli locsolni, míg a párás, nedves tárolókban a levegő páratartalmát égetett mészpor kihelyezésével lehet csökkenteni.

A betárolt gyümölcsöt minél gyakrabban át kell válogatni, mert a penészes, rothadó gyümölcsök az egészségeseket is megfertőzik.

További olvasnivaló az almáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR