A kerti alma okos és egyszerű hasznosítása

A kerti alma okos és egyszerű hasznosítása

Akinek a kertjében túl sok alma terem ahhoz, hogy frissen vagy süteményben elfogyassza, befőttben vagy fagyasztva eltárolja, az érdekesnek találja majd az útmutatót az aszalvány és az almabor készítéséhez.

Hogyan lehet ezt a helyzetet a családi háztartás javára fordítani?

Erre számos lehetőség kínálkozik, amelyek közül két megoldásra kínálkozik praktikus lehetőség:

1. A téli almából kiváló aszalvány készíthető. A múlt században igen elterjedt az alma aszalása az erre a célra épített aszalókban (pusnicákban).

A családi háztartásban a konyhai tűzhely sütőjében, gondos figyelem mellett jó minőségű aszalvány készíthető, de a kereskedelem is forgalmaz villanyárammal működő aszaló berendezést, amelyben kiváló minőségű, tartósan tárolható aszalvány készülhet. Ez közvetlen fogyasztásra, vagy vízben néhány óra hosszat áztatva kellemes és felettébb egészséges rágcsálnivaló felnőttnek és gyereknek egyaránt. Készíthető belőle kompót, torta töltelék, saláta is.

Aszalt alma

Az alma aszalása előtt olvassa el az alábbi írásokat, sokat segíthetnek:

2. Tőlünk néhány száz kilométerrel nyugatra (Ausztriában, Észak-Itáliában, Bajorországban) nemzeti ital az almabor, amelynek készítése se költségesebb felszerelést, se nagyobb gyakorlatot nem igényel.

Az almát alaposan meg kell mosni és meg kell darálni. Néhány órai állás után a pépből 60-65% lé nyerhető. Minden liter almaléhez 15-20 dkg cukrot kell hozzáadni. Ezt üvegballonba töltve fajélesztővel kell beoltani; a zajos erjedés idején kétszer-háromszor át kell fejteni, majd palackba töltve, légmentesen lezárva akár évekig is eltartható és fogyasztható.

Almabor

Almabor készítése előtt érdemes elolvasni az alábbi írásokat:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR