A kert késői kincsei

A kert késői kincsei

A régi gazdák életében fontos volt a szeptemberi-októberi időszak.


A termények jelentős részét erre az időre már betakarították és Szent Mihály napján (szeptember 29.) behajtották a nyáron legelőn tartott ménest, a gulyát és a nyájat. Ilyenkor számoltak be a csikósok, a gulyások és a juhászok az állatállomány létszámának és értékének növekedéséről, esetleg a csökkenéséről is. Talán ebben az időszakban keletkezett a ma is érvényes, bölcs mondás: aki Mihály napja után is szalmakalapot visel, attól az embertől ne fogadj el tanácsot!

Néhány kisebb jelentőségű termény azonban még a szabadban maradt. Ilyen az aggatni való csemegeszőlő, a birs, a naspolya, a csipkebogyó és egy fontos, jelentős termény: a sütőtök, amelynek a felszedésével ajánlatos megvárni az első, hajnali fagyot, mert akkor édesebb lesz a húsa. Most erről és a tökfélék népes nemzetségéről fogok beszámolni.

kert kesoi kincsei 02

A tökfélék egész évben teremnek

A tökfélék fogyasztása már a nyár elején elkezdődött a főzőtökkel, amelyből a háziasszonyok kiváló zamatú (bár nem mindenki által kedvelt) kapros tökfőzeléket készítettek. És nyáron kezdték el szedni a fák ágaira felmászó indáin keletkező kolbásztök olykor akár két méter hosszúra is megnövő terméseit.

Olajtök a házikertben

Már október elején elkezdődött a főként Vas, Zala megyében és a Nagykunságban termelt olajtök betakarítása. Ebből a manapság terjedőben levő, korszerű háztartási gépek segítségével házilag is ki lehet nyerni az értékes olajtartalmát, amely nem csupán kitűnő étolaj, de igen egészséges is, mert többféle vitamint (A, B, C, D, E) tartalmaz, megelőzi, enyhíti a magas vérnyomást, roborálja a szervezetet és gyógyítja a prosztata betegségeket. Érdemes volna a kertekben is két-három tövet ültetni belőle!

kert kesoi kincsei 01

Takarmánytök

Régebben a jelentős területen termelték a 8-12 kilós takarmánytököt, amely a szarvasmarháknak, a juhoknak, a kecskéknek és a baromfiaknak fontos téli takarmánya volt, de a vadon élő állatok közül a mezei nyulaknak, az őzeknek, a szarvasoknak, de főként a vaddisznóknak kedvelt tápláléka.

kert kesoi kincsei 03

Sütőtök és sonkatök

A paraszti gazdaságok növényállományából nem hiányozhatott a sütőtök. Két évszázadon át ennek vezető fajtája a Nagydobosi fajta volt, amelynek a szürke héjú termései igen nagyra (6-15 kg) nőnek, de felszeletelésük és megsütésük a mai tűzhelyekben nehézséget jelent. (Valamikor főként kemencében sütötték meg.) Igen értékes téli étel, mert az érett, egészséges tököket kamrában, garázsban hónapokig el lehet tartani. A megsütött tök a cukron és az emészthető rostokon kívül is sok értékes anyagot tartalmaz. Ezért terjedt el igen gyorsan a kisebb (1-3 kg-os) terméseket érlelő sonkatök, amelyet a gáz-, vagy villanyfűtésű tűzhelyeken, vagy kandallóban gyorsan lehet megsütni.

kert kesoi kincsei 05

Halloween

És ne feledkezzünk meg a kert félreeső sarkában is megtermelhető dísztökök sokaságáról. Ezek élénk asztaldíszei lehetnek a lakásnak és jó játékszerei a gyerekeknek. Étkezésre is sokszor alkalmasak, erről szól ez a nemrég megjelent dísztök-írás!

Nálunk is gyorsan népszerűséget nyert a külföldön már régen ünnepelt Halloween , amelynek főszereplője a nagy, sárga dísztök. Ebből sokan készítenek töklámpást, amely – állítólag – elűzi a gonosz szellemeket! Ez a népszokás Írországból ered és október 31-én este és éjjel ünneplik muzsikával, énekkel táncokkal a lakásokban, de főleg az utcákon és a tereken, megelőzve az utána következő két szomorú hangulatú napot (Mindenszentek és Halottak Napja). Az ünnepet számtalan legenda veszi körül, amelyek közül az egyik:

kert kesoi kincsei 06

Jack O’Lantern ravasz, de részeges ír kovácsmester volt. Egyszer csak eljött érte az ördög és el akarta vinni magával. A kovács nem tiltakozott, de arra kérte az ördögöt, hogy mielőtt elindulnak, igyanak is valamit. Bementek egy kocsmába, de a kovácsnál nem volt pénz, ezért arra kérte az ördögöt, hogy váljon gyorsan pénzérmévé. Az ördög ezt megtette, a kovács pedig az ezüstpénzt a zsebébe süllyesztette egy kereszt mellé. Így azután az ördög nem tudott visszaváltozni és a ravasz kovács megszabadult tőle.

Egy ízben Washingtonba vitt az utam Halloween napján és nem győztem csodálkozni azon, hogy minden ház bejáratánál két, hatalmas , sárga tök áll díszőrséget és védi a lakókat a gonosz szellemektől! És ez nem csak a családi házaknál szokásos, hanem az üzletek és a közhivatalok előtt is!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR