Virágozzon amarillisz karácsonykor!

Virágozzon amarillisz karácsonykor!

Decemberben szinte az összes cserepes virág fejlődése leáll, ezért becsüljük meg az amarilliszt, ami karácsonykor is virágzik! Bemutatom, hogyan vásároljuk, hogyan ültessük, neveljük.


Pihen a Természet, ilyenkor még az elmúlt napok szokatlanul meleg, tavaszias időjárása se ébreszti fel őket mély, téli álmukból. Bezzeg, ha február volna, akkor már virágoznának a gyümölcsfák és utána elfagynának!

A szobanövények növekedése is megállt, kevés cserepes növény hoz ilyenkor virágot. Ezért van nagy becsülete a karácsony, új év táján virágzó amarillisznek!

viragozzon amarillisz 01

Legegyszerűbb, ha a szaküzletben hagymát vásárol és azt elülteti nem túlságosan nagy méretű cserépbe, friss, tápdús, agyagos, humuszos virágföldbe.

Ha saját nevelésű hagymát ültet, akkor azt tisztítsa le és a gyökérzetét egy kissé vágja vissza. A hagymát úgy kell elültetni, hogy csak félig legyen a földben. Az 5-6 cm átmérőjű hagyma fog virágozni, a kisebb még további nevelésre szorul.

A cserepet állítsa meleg helyre és sötétbe. Elárulok egy titkot. Én a szekrénybe szoktam a cserepet elzárni. Fontos, hogy a virágszár kifejlődéséig alig kapjon fényt, mert ha fényt kap, akkor a virágszár nem fejlődik ki, a virágok közvetlenül a talaj fölött fognak kibontakozni! Elsötétíthetjük a hagymát úgy, hogy fekete papírból készített süveget vagy cserepet borítunk föléje.

Rövidesen észlelhetőek lesznek az első életjelenségek: hosszú, lándzsaalakú levelek bújnak elő a hagyma közepéből és egy vaskos rügy a hagyma oldalából. Ettől kezdve bőségesen kell a növényt öntözni és hetente egyszer tápoldattal is kedvezni neki.

viragozzon amarillisz 02

Amikor a virágszár 50-70 cm magas lesz, a cserepet világos helyre állítjuk. A virágszár végén a hajtatás megkezdése után 6-8 héttel megjelennek a virágok. Egy-egy szár csúcsán három-négy, hatalmas piros, lazacrózsaszínű, tarka vagy fehér, csillagalakú csoda! A virágzó növényt tegyük legalább éjszakára hűvös helyre, ezzel meghosszabbítjuk a virágzás idejét.

Az elnyílt virágokat a szárukkal együtt vágja le. Magot nem érdemes nevelni belőle. Tavaszig mértékkel öntözze, majd a fagyok elmúltával ültesse ki a szabad földbe, ahol a nyarat fogja a növény eltölteni, miközben a hagyma tápanyagokat gyűjt a jövő évi virágok kifejlesztéséhez.

További olvasnivaló az amarilliszről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR