Miként védjem meg a rózsabokrokat a fagyástól?

Miként védjem meg a rózsabokrokat a fagyástól?

A nagy termetű parkrózsák, a folyamatosan virágzó, ún. floribunda és multiflora rózsabokrok, továbbá a futórózsák fagytűrők, a nálunk szokásos téli fagyok nem tesznek bennük kárt.

A nagy virágú bokorrózsákat, az ún. tearózsabokrok ágainak alsó részét, ahol a metszés után megmaradó és hajtást fejlesztő rügyek helyezkednek el a talaj felkupacolásával vagy feltöltögetéssel (nyers komposzt, istállótrágya, fakéreg stb.) lehet megóvni a fagy károsító hatásától. Általános megfigyelés, hogy minél illatosabb a rózsa virága, annál fagyérzékenyebb a bokor!

Fel kell töltögetni a törpe, miniatűr rózsák bokrait is.

rozsabokor fagyas 01

Nagyobb figyelmet igényel a magas törzsű rózsák védelme. Ezeknek a gyökérzete és a törzse ugyanis vadrózsa, a koronájuk azonban nemes. A vadrózsa teljesen fagytűrő, a nemes rózsa fagyérzékeny. Ezért a korona vesszőit kell védeni, mégpedig olyan módon, hogy az ágak közét kitömjük újságpapírral és a koronára ráhúzunk egy vízálló papírzsákot (cukroszsákot), amelyet alul összekötünk. Műanyag fóliát ne használjunk erre a célra, mert nem szellőzik, alatta a rügyek kipállanak, meg egyébként se véd a hidegtől.

További olvasnivaló a rózsáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR