A természetes fakorona kialakítása: évről-évre okos metszéssel

A természetes fakorona kialakítása: évről-évre okos metszéssel

A hagyományos, közepes törzsű gyümölcsfák természetes koronájának felnevelése igényli a legtöbb szakértelmet. Itt ugyanis a fővezérvessző és az oldalvezérvesszők elhelyezkedését, fejlettségük mértékét céltudatosan össze kell hangolni.

A kiültetett koronás facsemete első tavaszi metszésekor a fővezérvesszőt mintegy 2/3-áig vágjuk vissza. Az oldalvezérvesszők közül négyet vagy ötöt hagyunk meg a legerősebbek, a legfejlettebbek közül. Célkitűzésünk legyen, hogy az oldalvezérvesszők minden irányban egyenletesen helyezkedjenek el. Az első évi metszés alkalmával minden további vesszőt eltávolítunk.

Az oldalvezérvesszőket fejlettségük szerint metsszük vissza. Ha valamennyi oldalvezérvessző egyforma fejlettségű lenne, akkor olyan sémát állíthatnánk fel, amely szerint a fővezérvessző csúcsrügyéből oldalirányban 45°-os egyenessel kellene elérni az oldalvezérvesszők végálló rügyét, vagyis metszési pontját. Ez a gyakorlatban rendszerint nem kivitelezhető, mert az oldalvezérvesszők különböző fejlettségűek.

termeszetes korona 01
Suháng és koronás csemete visszametszése az ültetés utáni tavaszon, a második, a harmadik, és a negyedik életévben

termeszetes korona 02
A fák metszésének sémája

Az erősebbeket pedig hosszabbra (ezek gyengébben fognak növekedni), a gyengébbeket rövidebbre (ezek erősebben fognak hajtani!) kell visszametszenünk, ügyelve arra, hogy a végálló rügy kifelé nézzen. Ezzel a metszési eljárással szabályos gúla alakú koronát alakítunk ki.

A későbbi években a gúla alak – a gyümölcsfaj fejlődésének sajátos törvényszerűségeit követve – megváltozik. Egyes fák később is gúla alakúak maradnak, míg mások gömb alakú vagy laposan szétterülő koronát fejlesztenek.

A második évben a természetes korona nevelését ugyanígy folytatjuk. Ha a fővezérvessző a függőleges iránytól elhajlik, görbén nő, akkor kötözzünk mellé egy erős botot, és így kényszerítsük a kívánt irányba.

Ha az oldalágak valamelyike túlságosan meredeken fejlődik, akkor erre a célra megvágott ágdarabbal kitámaszthatjuk, vagy esetleg a kívánt mértékben lekötözhetjük. Ha viszont valamelyik oldalág túlságosan vízszintesen helyezkedik el, akkor a fővezérvesszőhöz erősített vastagabb ág segítségével felköthetjük. így szabályos gúla alakú koronánk fog kialakulni.

A harmadik és az azt követő években megjelennek az első termőrészek is. Ezeket meghagyjuk, mert a fa már elegendő erővel rendelkezik a kisebb mennyiségű termés felneveléséhez.

Minthogy a gúla alakú koronával rendelkező közepes törzsű fák felnevelése több évet vesz igénybe, ezért elterjedőben van az ún. kombinált korona. A kombinált korona abban különbözik a korábban leírt természetes koronától, hogy 2-3 erőteljes vesszőjét vízszintesen lekötözzük ugyanúgy, ahogy az a termőkaros orsóknál szokásos. A lekötözött vesszők gyorsan termőre fordulnak, miközben a korona terjedelme tovább nő. így nagy teherbíró képességű természetes korona alakul ki, és már felnevelésének 3-4. évében gyümölcsöt is szedhetünk a fákról. Az 5-6 éves fák sudarát a 3. ágemelet felett tőből kivágjuk, aminek következtében felül katlanszerű korona keletkezik. így a kombinált korona ténylegesen az ágcsoportos-sudaras és katlankorona kombinációjává lesz.

A természetes koronájú fák felnevelésétől eltérő módszert kell alkalmaznunk a diófáknál. Az oldalvezérvesszőket már az első év tavaszán rövidre metsszük vissza és ezt az eljárást minden évben – kora tavasszal, amikor a fa még téli nyugalmi állapotában van – megismételjük mindaddig, amíg egy évben legalább egy méter hosszú hajtás fejlődik. Ekkor a metszést beszüntetjük és csupán a korona ritkítására szorítkozunk.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR