A régi szakkönyvek miért nem említik a mikulásvirágot?

A régi szakkönyvek miért nem említik a mikulásvirágot?

Jogos a kérdés!

Azért nem említik, mert az utóbbi évtizedekben nagy karriert befutó mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), amely őshazájában, Mexikóban örökzöld cserje, csak a 20. század elején került Európába.

Jellegzetesen késő őszi, karácsonyi virág. A szár végén jelentéktelen, zöldessárga virágai nyílnak; ezeket veszik körül a mintegy 20 cm hosszúságú, színes (piros, rózsaszín, fehér, sárga) fellevelek.

mikulasvirag regi szakkonyvek 01

A mikulásvirág rövidnappalos növény. Ez azt jelenti, hogy a fellevelek csak akkor színesednek meg, ha nyolc héten át legfeljebb tíz órányi világosság éri a növényt. Ezt a kertészetekben sötétítéssel érik el.

mikulasvirag regi szakkonyvek 02

A lakásban a mikulásvirágot világos helyen, de ne tűző napon tartsa. Elvirágzás után a hajtásait vissza kell vágni és a növényt a tél hátralevő részében 18-20 °C helyiségben kell tartani. Tavasztól bőségesen öntözze és tápoldatozza ennek hatására őszre újra virágokat fog hozni, a fellevelek pedig sötétben tartva ismét beszínesednek.

mikulasvirag regi szakkonyvek 03

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozó növény, amely minden részében tejnedvet tartalmaz; ez az érzékeny gondozónál allergiás tüneteket válthat ki, ezért a növény metszésekor, átültetése idején viseljen gumikesztyűt!

További olvasnivaló a mikulásvirágról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR