Mikor és hogyan messem a szederbokrokat?

Mikor és hogyan messem a szederbokrokat?

A tüskementes szeder örvendetesen terjed a kertjeinkben és bővíti a gyümölcsválasztékot egy sokoldalúan hasznosítható gyümölcsfajjal.

A támrendszer mellett nevelt szederbokrok letermett vesszői tavaszig elszáradnak: ezeket rügyfakadás előtt tőből kell kimetszeni.

Az előző évben növekedett hosszú (olykor 4–5 méteres) vesszőket teljes egészükben meghagyhatjuk, de a rajtuk levő oldalhajtásokat arasznyira kurtítsuk meg. Törekedjünk arra, hogy a vesszők a támrendszer mellett legyezőszerűen helyezkedhessenek el, elegendő napfényt kapjanak és szellősek legyenek.

szeder 01

További olvasnivaló a szederről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR