Térkövezett teraszok felkészítése a télre

Térkövezett teraszok felkészítése a télre

Az őszi fák és cserjék élénk lombszínei a természet szépségét hozzák kertjeinkbe. A lehulló levelek nem csupán a tél közeledtére emlékeztetnek, hanem a terasz téli felkészítésére és a térkövezett felületek karbantartására is. Bár más, szilárd burkolattal szemben a betonburkolatok nagy előnye, hogy a tartósságuk miatt nem igényelnek túlságosan nagy figyelmet, megfelelő gondozás mellett jobban ellenállnak az időjárási szélsőségeknek, és a különleges színekkel és árnyalatokkal készített elemek hosszan megőrzik díszítő funkciójukat is.

Az őszi lombhulláskor a gyakori tisztasági seprés segít a legtöbbet a térkő megóvásában. Rendszeresen végezve mindössze egy gyors sepréssel eltávolítható a lehullott falevél, így a magas csersavtartalommal vagy színanyaggal rendelkező nedves falevelek, esetleg termések nem színezik meg könnyen a térkőburkolat felületét. Minél világosabb és egyöntetűbb színű a választott burkolóelem, annál feltűnőbb lesz rajta bármilyen folt. Ha a szerves szennyező anyagokat a lehető leggyakrabban eltávolítjuk, már sokat segítünk a terasz megjelenésén.

terkovezett teraszok felkeszitese a telre 02

A térkőről nehezen eltávolítható rozsdafoltok elkerülése érdekében ősszel pakoljuk el a vasból készült dísztárgyakat, növénytartókat, szerszámokat és kerti bútorokat. A teraszról a hintaágyat, a székeket és asztalokat egy alapos tisztítás után érdemes fedett helyre, garázsba vagy fészerbe vinni, tavaszig úgysem lesz rá szükség. Amennyiben ez nem megoldható, érdemes rá védőburkolatot vásárolni. A szabadban hagyott napernyők és napvitorlák is idő előtt beszennyeződnek és elöregednek, így ajánlatos ezeket is csapadékmentes helyre vinni.

terkovezett teraszok felkeszitese a telre 03

A terasz bútorainak és kiegészítőinek téliesítése és a felszíni tisztítás után a következő legfontosabb karbantartási folyamat a burkolóelemek közötti hézagkitöltő anyag pótlása. Ez lehet kvarchomok, bitumenes homok, cementes vízzáró hézagkitöltő anyag, polimerhomok vagy éppen baggeres homok. A nyári nagyobb zivatarok és a felület nagynyomású mosóval történő tisztítása során kimosódó fugaanyagnak kiemelt szerepe van a térkövek elmozdulásának megakadályozásában, így annak ellenőrzését és pótlását – a fugaanyag típusától függően – még késő ősszel is elvégezhetjük. Hasonló a helyzet az esetleg megsüllyedt vagy kimozdult kövekkel kapcsolatban, esetleg a sérült támasztószegély javításával is. Ez utóbbiakra a szakszerűen készült térkövezés során ugyan csak ritkán kerülhet sor, de ha már magas minőségű térkövek felhasználásával épült a gondosan kivitelezett burkolat, a nem túl vonzó látvány mellett a téli időszakban már csak a balesetvédelmi szempontok miatt is érdemes kiemelt figyelmet szentelni, és a sérült elemek cseréje mellett dönteni.

terkovezett teraszok felkeszitese a telre 04

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR