Kell-e metszeni a fügebokrot?

Kell-e metszeni a fügebokrot?

A fügebokrot – a többi gyümölcsbokrokhoz hasonlóan – metszéssel kell karbantartani.


A metszés azonban a fügebokor esetében igen egyszerű dolog: a sűrűn álló ágakat kell megritkítani és az elöregedett, elkopaszodott ágakat kell tőből kifűrészelni. A termővesszőket nem kell (és nem is szabad) visszametszeni, mert a gyümölcskezdemények ezeken helyezkednek el.

Minthogy a fügebokor délszaki növény, ezért zord telek után az ágak visszafagynak.

Előfordul, hogy a fügebokor tövig visszafagy, de tavasszal ismét kihajt. Ilyenkor van nehéz helyzetben a kertészkedő ember, mert a hajtások tömegesen nőnek meg és egymás hegyén-hátán küzdenek az „élettérért”. A visszafagyott fügebokrot szemmel kell tartani és a hajtásokat ritkítani, irányítani kell, hogy ismét formás és bőven termő fügebokor alakuljon ki.

gyumolcsbokrok metszese 02

További olvasnivaló a fügéről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR