Hogyan lesz a magyar fügéből lekvár és bor?

Hogyan lesz a magyar fügéből lekvár és bor?

A legenda szerint a fügét a törökök hozták magukkal Magyarországra és először a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették el őket a kivágott szőlők helyére.Annyi bizonyos, hogy a füge a Földközi-tenger környékén szinte minden országban jelentékeny gyümölcs, de a legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe. Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető.

Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.

A füge évente kétszer virágzik. Az őszi virágokból fejlődő terméskezdemény - ha nem fagy el télen - tavasszal fejlődik ki és nyáron érik be.

A tavaszi virágzásból származó gyümölcsök október közepe táján érnek meg és szüretelhetők le. A hazai fügefajták gyümölcse aszalásra nem igen alkalmas, de friss fogyasztásra kiváló és kitűnő ivólé. Dzsem, lekvár, sőt bor is készíthető belőle.

Fügelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg érett füge
  • 2 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 db citrom felszeletelve
  • Ízlés szerint néhány darab fahéj vagy gyömbér

Mossuk és hámozzuk meg a fügéket, majd vágjuk őket félbe. Egy nagy edénybe keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük fel egy kis vízzel, ami ellepi a cukrot. Adjuk hozzá a feldarabolt fügét és a citromszeleteket és főzzük kb. 45 percen keresztül. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, feldobhatjuk a lekvárt egy kis fahéjjal vagy gyömbérrel. Gyakran kavargassuk, nehogy leégjen. Tisztára mosott üvegbe töltsük, majd dunsztolva pihentessük.

Fügebor

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kg kockacukor
  • 1 dkg tört borkősav
  • 3 liter víz

Kettévágjuk a fügéket és egy nagy uborkásüvegbe szórjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük és ha kihűlt, a fügére öntjük, tüllel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a három öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk.

Honnan tudni, hogy megérett a füge? >>

Körtés fügelekvár tokajiban >>

Fügés mustár recept >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR