Októberben sincs szünet a konyhakertben

Októberben sincs szünet a konyhakertben

Ilyenkor sem kell tartózkodnunk az új növények vetésétől és ültetésétől, ugyanis sok termény októberben ugyan úgy, vagy talán még jobban is keltethető és nevelhető, mint tavasszal.

Még októberben is vethető

Ilyenkor is vethető a sóska és a spenót magja. Ezek nem melegigényesek, az enyhe telet némi takarással átvészelik, és tavasszal korán lehet szedni róluk a sokféle vitamint és bioaktív anyagot tartalmazó leveleket. A kikelő növények nem igényesek: a kertben a fák alatt is jó helyük van, és nagyon hálásak egy kis nitrogén műtrágyáért.

A vetés mélysége 2-4 cm legyen, a tőtávolság pedig 3-5 cm. Ne ijedjen meg, ha a vetés után egy héttel még nem keltek ki a magoncok, mert ezek nagyon lusták, sokáig elfekszenek a magágyban. Száraz időben jót tesz nekik a permetezéshez hasonló öntözés.

Most, ősszel is ültethető

Szeptemberben és októberben is ültethető a fokhagyma. Ez ráadásul még biztosabb a tavaszi ültetésnél. Sok betegsége és kártevője lévén 4-5 évnél gyakrabban ne ültesse ugyanarra a helyre! A gerezdek 3-6 cm mélyen legyenek a földben.

A rebarbara töveket most lehet szétosztani és elültetni. Nagy helyet kívánnak, de megérdemlik, mert kora tavasszal kiváló kompótot, mártást, ivólevet, sőt bort is lehet készíteni a levélnyeléből. Szerény növény, a kert eldugott sarkában is jól érzi magát, nem igényel öntözést, kártevői és betegségei egyelőre nem ismertek. A fiatal töveket kímélje, csak a másodéves tövekről kezdje el a levelek letördelését.

rebarbara

A torma a 20-30 cm hosszú talpgyökerek ültetése útján szaporodik. Ez is szerény teremtmény, sok gondozást nem igényel, de előnyös az, ha a virslihez és a kolbászhoz saját termésű tormát reszelhet a náthás házigazda, mert a torma erős illata sikeresen gyógyítja ezt a betegséget.

Még mindig luxusnak véljük a spárga fogyasztását, pedig ez is csak egy kiváló beltartalmú zöldségféle. A saját nevelésű, vagy vásárolt magoncokat most ültessük. Családi kertben legokosabb zöldspárgát termelni, mert ebben több a C-vitamin, de nem kell bakhát alatt termelni. A sípokat csak a második évben kezdjük el szedni, hogy a tövek megerősödjenek, de, ha már termőre fordultak, akkor 10-15 évig teremnek. Étkezés szempontjából legértékesebbek a 15-20 cm hosszúságú, egyenes, vastag sípok, amelyek áprilistól júniusig szedhetőek.

A fejes saláta áttelelő fajtáinak palántáit is most ültessük ki 25 cm távolságra egymástól. Óvakodjunk a mély ültetéstől, ne aggódjunk, ha a magasan ültetett palánták az első öntözés ellenére ellankadnak, mert másnap már újra felélénkülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR