A szőlő nevelése, metszése évről-évre

A szőlő nevelése, metszése évről-évre

Az eltelepített európai gyökeres vessző vagy oltvány egyéves vesszejét már az ültetés alkalmával visszametszettük két rügyre.

Így az első évben a szőlő további metszést nem igényel. El kell azonban döntenünk, hogy milyen tőkeformát kívánunk kialakítani, mert a következő évben már ennek megfelelően kell metszeni.

Magyarország éghajlati viszonyai nem teszik lehetővé, hogy a szőlő eredeti „szokása” szerint fejlődjék, mert hideg teleinken a védetlen tőkerészek elfagynának. Ezért olyan művelési módokat kellett kialakítani, amelyek a fagyérzékeny tőkerészeknek megfelelő védelmet nyújtanak. így terjedtek el az alacsony művelésű tőkék, amelyeket ősszel földdel takarnak be. A házikertekben azonban már régebben rájöttek a lugasok kialakításával arra, hogy egyes fajták –  védett helyeken – még a kivételesen kemény tél sanyargatását is elviselik.

szolo felnevelese 02

Újabban a nagyüzemek is fokozatosan térnek át olyan művelési módokra, amelyek a talaj felszínétől távolabb, magasan hozzák a termésüket. Gazdaságossági szempontból ez nagyon fontos, hiszen minél nagyobb a tőke felülete, annál nagyobb a várható termés. Nem egy olyan lugastőkét ismerünk az országban, amelyről gazdája évente rendszeresen 200-300 kg termést takarít be. És nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a gondozott szőlőlugas a házikert legszebb díszei közé tartozik!

 szolo felnevelese 01
Új ültetésü szőlő metszése az első, a második és a harmadik évben

A házikertekben ezért magas törzsű kordont vagy lugast alakítsunk ki. Az első évben fejlődött két vesszőből az erőteljesebbet, vastagabbat hagyjuk meg törzsnek, illetve lugaskarnak. A másik, vékonyabb vesszőt ismét két rügyre vágjuk vissza; ezt biztosítócsapnak nevezzük.

A másodéves szőlőtőkén fejlődött vessző – megfelelő gondozással – eléri a szükséges magasságot; ekkor a vízszintesen kifeszített huzalhoz kötözzük a vesszőt és úgy metsszük vissza, hogy mintegy arasznyi, vízszintes helyzetű vesszőrészünk maradjon. A következő években a vízszintes kar továbbnevelésével alakítjuk ki a termőrészeket.

A lugaskarok kialakításakor ügyeljünk, hogy olyan erőteljes vesszőt válasszunk ki, amely a későbbi hatalmas termőfelület tápanyagellátására képes.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR