Három karácsonyi virág, amely hiányozna, ha nem lenne

Három karácsonyi virág, amely hiányozna, ha nem lenne

A karácsonyi kaktusz, mikulásvirág és ciklámen neveléséhez adok egy-egy praktikus tanácsot.

Az egész nyáron jól ápolt karácsonyi kaktuszok év végén virágba borulnak és megszépítik az ünnepi otthonokat. Ügyelni kell azonban arra, hogy ezek a növények nem viselik a gyakori helyzetváltozást, arra a bimbók s a virágok elhullatásával reagálnak, tehát ha lehet, ne mozgassuk őket. Tavasztól őszig gondosan új sarjakat fejlesztenek, amelyekből egy év alatt virágzó példányokat lehet felnevelni.

Manapság a legdivatosabb karácsonyi, cserepes virág a mikulásvirág. Színes (piros, bíbor, sárga, fehér) virágait rendszeres öntözés mellett hónapokig megtartja, de a földjének teljes kiszáradását nem viseli el, ezért inkább gyakran, kis vízmennyiséggel, mint ritkábban, de több vízzel kell öntözni. A mérsékelten meleg szoba hőmérsékletét kedveli. A nyarat – visszametszve – a kertben, bokrok alatt töltheti és a következő ősszel ismét virágoztatható.

Igen kedvelt karácsonyi virágos növény a ciklámen. Akkor hoz sok és szép virágot, ha lehetőleg (éjszakára) hűvös helyre állítjuk. Csak a földjét szabad öntözni, a leveleit és a virágait nem, mert ettől tönkremegy. Nagyon változatos küllemű növény, amely a rendületlen népszerűségét a nemesítők ötletgazdagságának és a virágkedvelő emberek hagyománytiszteletének köszönheti.

További olvasnivaló a karácsonyi időszak virágairól:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR