Szeretem a hagyma ízét, de illatos...

Szeretem a hagyma ízét, de illatos...

Szeretem a hagyma ízét, de nem fogyaszthatom, mert "illatos". Mit tegyek?


A vöröshagyma és a fokhagyma a magyar konyha alapvető fűszere; lecsó, paprikás krumpli, pörkölt el se képzelhető hagyma nélkül.

Emellett a hagyma fölöttébb egészséges is, mert sok C-vitamint, értékes ásványi sókat tartalmaz, korlátozza a baktériumok elszaporodását, gyulladást gátló hatása van, koleszterin- és vércukorcsökkentő, vizelethajtó.

hagyma illatos 01

Erős illatát a benne levő illóolajok okozzák, amelyeket azonban a szervezet néhány óra alatt lebont. Ezért a vajas kenyérhez mellékelt zöldhagymát, a fokhagymás és vöröshagymás ételeket akkor ajánlatos fogyasztani, amikor a következő néhány órában nem megyünk társaságba vagy munkahelyre.

hagyma illatos 02

Vannak olyan hagymafélék, amelyek kevésbé „illatosak”; ilyen a póréhagyma, a téli sarjadékhagyma, a salottahagyma és a gyöngyhagyma.

hagyma illatos 03

A háziasszonyok panaszolják, hogy hagymapucolás után a kezük tartósan hagymaszagú lesz, munka közben pedig könnyeznek a hagyma erős illatától. Ha a munka közben a hagymát víz alatt tartják, akkor ezek a kényelmetlenségek megszűnnek. A jellegzetes hagymaszagot pedig egy-egy pörkölt babkávészem elrágásával lehet megszűntetni.

hagyma illatos 04

További olvasnivaló a hagymáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR