Szeretem a hagyma ízét, de nem fogyaszthatom, mert "illatos". Mit tegyek?
A vöröshagyma és a fokhagyma a magyar konyha alapvető fűszere; lecsó, paprikás krumpli, pörkölt el se képzelhető hagyma nélkül.
Emellett a hagyma fölöttébb egészséges is, mert sok C-vitamint, értékes ásványi sókat tartalmaz, korlátozza a baktériumok elszaporodását, gyulladást gátló hatása van, koleszterin- és vércukorcsökkentő, vizelethajtó.
Erős illatát a benne levő illóolajok okozzák, amelyeket azonban a szervezet néhány óra alatt lebont. Ezért a vajas kenyérhez mellékelt zöldhagymát, a fokhagymás és vöröshagymás ételeket akkor ajánlatos fogyasztani, amikor a következő néhány órában nem megyünk társaságba vagy munkahelyre.
Vannak olyan hagymafélék, amelyek kevésbé „illatosak”; ilyen a póréhagyma, a téli sarjadékhagyma, a salottahagyma és a gyöngyhagyma.
A háziasszonyok panaszolják, hogy hagymapucolás után a kezük tartósan hagymaszagú lesz, munka közben pedig könnyeznek a hagyma erős illatától. Ha a munka közben a hagymát víz alatt tartják, akkor ezek a kényelmetlenségek megszűnnek. A jellegzetes hagymaszagot pedig egy-egy pörkölt babkávészem elrágásával lehet megszűntetni.