Milyen kerti létesítmény a magaságy?

Milyen kerti létesítmény a magaságy?

Ez egy tetszés szerinti hosszúságú, 60-70 cm magas és 120-130 cm széles építmény, amelyet miniveteményes-kertként üzemeltetünk.

Kis területen, sőt olyan helyen is megvalósítható, ahol egyébként nem volna lehetőség a kertészkedésre (belső udvar, lapos tető, fertőzött talajú terület stb.). A magaságyba vetett és ültetett növények a szabályosnál gyorsabban nőnek, kevesebb növényvédelmet igényelnek és több termést hoznak.

kerti magasagy 06

A munkákat egyenes derékkal (guggolás, meghajlás és térdelés nélkül) lehet folytatni, amit nemcsak az idősebb korosztály tagjai méltányolnak, de lehetőséget teremt arra is, hogy a mozgáskorlátozottak, a tolószékbe kényszerültek és a világtalanok is hasznos elfoglaltsághoz, sikerélményhez jussanak.

kerti magasagy 05

A magaságy kerete deszkából, téglából, műanyag lemezből készülhet. Az egyes elemek között legyen 5 cm széles hézag. A helyét lehetőleg napos, védett, sík területen jelöljük ki.

kerti magasagy 01

A kereten belül egy ásónyomnyi talajt kiemelünk és ezt a keret körül egyengetjük el. A keretbe ezután a következő rétegeket alakítjuk ki: legalulra kerülhet mindenféle szerves hulladék (levágott ágak, venyige, gyökérmaradványok), a következő réteg ősszel lehullott lombból, lekaszált fűből, nyers növényi hulladékokból álljon. E fölé mintegy 30 cm vastag föld- vagy komposztföldréteget helyezünk el, végül a létesítmény felső rétege friss, jó minőségű, termékeny, kerti föld legyen.

kerti magasagy 02

A magaságyban több hullámban, sokféle kerti növényt termelhetünk, ezek jól megférnek egymással, sőt segítik, támogatják egymás fejlődését.

kerti magasagy 03

Példaként:

1. hullám: hónapos retek – fejes saláta – spenót
2. hullám: sárgarépa – zeller – uborka – karalábé
3. hullám: paradicsom – paprika – édeskömény

Ültethetünk a magaságyba virágokat, fűszernövényeket, szamócát – mindenkinek kedve és ízlése szerint!

kerti magasagy 08

További olvasnivaló a magyaságyakról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR