A szamóca is lehet magaságyi növény

A szamóca is lehet magaságyi növény

A szamóca - amelyet a piacon szívesebben neveznek földiepernek, hogy megkülönböztessék az apró gyümölcsű erdei szamócától - jól megterem a magaságyban is.

Ide ajánlatos március végén ún. frigó palántákat ültetni. Ezek csupán egy hajtást körülvevő levélkezdeményekből és erős, bojtos gyökérzetből állnak. A palántákat a magaságy szélére ültessük. Ha a keret deszkái között hézag van, akkor az indákat ezen át ki lehet vezetni, és az indák a keret külső falán lecsüngve fejlesztik ki virágaikat és gyümölcseiket.

Szamóca

Ha az indák a földön hevernek, akkor terítsünk alájuk fóliát. Ez megakadályozza, hogy a gyümölcsök szennyeződjenek, és meggátolja az indák legyökeresedését, elburjánzását.

A szamócát sokféle betegség fenyegeti, de a magaságyban ezeket meg tudjuk előzni. Azokat a leveleket, amelyeken esetleg barna, jól körülhatárolt foltok tűnnek elő, vágjuk le és égessük el. A fóliás takarás a szürkerothadást is megelőzi.

Az érett gyümölcsöket 1 cm-es szárral lecsípjük, vagy ollóval levágjuk. Egy tőről az első évben 10-15 dkg, a második évben 25-30 dkg gyümölcsöt szüretelhetünk. A szamócatövek legföljebb három évig maradjanak a helyükön; ezután a saját magunk által termelt gyökeres palántákkal újratelepíthetjük a magaságyat.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR