Egyenes derékkal – a magaságy mellett

Egyenes derékkal – a magaságy mellett

A magaságy készítését most kell elkezdeni!  Az első lépés a hely kijelölése. Minthogy naponta van vele dolgunk, célszerű, ha könnyen megközelíthető, napos, szélvédett helyre kerül.

Legyen a közelben a kút, vagy a vízcsap és legyen hely a komposztérlelő számára is. A magaságy legcélszerűbb mérete: 120 cm szélesség, 80 cm magasság és 5-10 méter hosszúság. A kerete készülhet használt deszkából, széldeszkából, bőrdeszkából, téglából, faforgács lapokból, vagy bármilyen más, természetes anyagból. (Fém és beton a ridegsége miatt kevésbé használható.) Ügyelni kell arra, hogy a keret egyes részei között hézag maradjon, ami a légmozgást az anyagban lehetővé teszi.

A magaságy építése azzal kezdődik, hogy a helyén a talajt 20 cm mélységben ki kell ásni; ide kerül a legalsó, talajképző réteg: fák, bokrok metszési nyesedéke, szőlővenyige, nádtörmelék, kukorica- és napraforgószár, kifőzött szőlőtörköly, stb. Az anyagot taposással kell megtömöríteni.

A következő, 20 cm vastag réteg a kertben és környezetében keletkező, komposztálandó, lehetőleg felaprított szerves hulladékból áll, majd erre kerül egy ugyancsak 20 cm vastagságú réteg lehullott levelekből. Erre terítsünk 20 cm vastag érett komposztréteget, amelybe lehetőleg keverjünk érett istállótrágyát is, majd legfelül egy 20 cm vastagságú, jó minőségű, friss kerti föld réteg helyezkedik el.

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie. A szerves anyagok korhadási folyamata rövidesen megkezdődik, amelynek következtében széndioxid és hő keletkezik; mindkettő elősegíti a növények vegetációját, ezért a jól előkészített magaságyba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást. A talajtömeg a keret pereméig töltse ki az ágyat, mert a korhadási folyamat következtében a talaj a nyár folyamán meg fog süllyedni, amit a szükséges vastagságú kerti föld réteggel kell pótolni.

A magaságyak rohamos elterjedését a következő előnyei indokolják:

1. A magaságy kényelmesen művelhető, nem kell mellette guggolni, térdelni, kapaszkodni, amikor ültetünk, gyomtalanítunk, a növényeket ápoljuk, vagy a termést takarítjuk be. A 120 cm. széles ágy közepéig nehézség és a talaj tömörítése nélkül lehet elérni. A magaságyat ennek következtében nem csak az idősebb emberek, hanem a fogyatékosok, sőt még a tolókocsiba kényszerülő betegek is sikeresen művelhetik.

2. A magaságyban igen különböző növények közössége alakul ki. Ez megakadályozza a betegségek és a kártevők tömeges elszaporodását, sőt az egyes növények képesek kölcsönös támogatásra is; az egyéb zöldségfélék között – legtöbbször vetés nélkül is – felnövő kaportövek erős szagukkal távol tartják a paprika és paradicsomtöveket szívogató levéltetveket, a csinos virágokat nyitó büdöske (Tagetes) palánták gyökérváladéka pedig elűzi a nyirkos talajban tömegesen szaporodó fonálférgeket.

3. A jól megtervezett és gondosan ápolt magaságy kora tavasztól késő őszig ellátja a családot friss, a fogyasztók által kedvelt fajtájú terményekkel, zöldségfélékkel, fűszernövényekkel, szamócával, a néhány éve hozzánk is elkerült ananászcseresznyével. Nem kell nélkülöznünk a virágokat sem, mert a zöldségtövek közé kedvünkre ültethetünk virágpalántákat és a keretre felfüggeszthetünk muskátlit, petúniát és másvirágoknak helyet adó cserepeket vagy ablakládákat is.

4. A magaságy lehetővé teszi a folyamatos termelést: mihelyt valamely

5. A fentebb leírt magaságy technikailag tovább fejleszthető automata öntöző berendezéssel, fátyoltakarással a jégverés és a kora tavaszi és a kora őszi lehűlések ellen. Legyen a magaságy közelében a komposztálandó szerves anyagok tárolója, a komposztdaráló és a komposztérlelő. Ha kemény (sok meszet tartalmazó) az öntözővíz, akkor helyezzünk el az ágy mellett egy tárolóedényt a víz ülepítéséhez, illetve az esővíz gyűjtéséhez. A magaságyak mellett legyen egy-két ülőhely is, hogy munka közben pihenőt lehessen beiktatni.

Magaságy

A magaságy betelepítése március közepén kezdődhet

Ki-ki az egyéni ízlése és étkezési szokásai szerint választhatja meg a termelésre szánt növényeket, ezért itt és most csupán egy mintát mutatok be.

A korai, első futamban a növények öt sorát alakíthatjuk ki. Az ágy közepére ültessünk fejessaláta palántákat, egymástól 40 cm. távolságra. A palánták közé ültessünk egy-egy dughagymát. A salátasortól jobbról-balról 20 cm. távolságra legyenek a következő sorok: jobbról egy sor cukorborsó. (Ez olyan zöldborsó, amelyet a hüvelyével együtt – mint a zödbabot – lehet megfőzni és elfogyasztani. Kiváló, tavaszi étek!) Balról egy sor karotta (rövid, korai sárgarépa) és petrezselyem (gyökér és levélpetrezselyem vegyesen). A két szélső sorban: az egyik oldalon kerti zsázsa, a másik oldalon hónapos retek (amely közé ugyancsak ültethetünk dughagymát vagy fokhagyma gerezdeket.)

Kinek kínáljuk fel tehát a magaságy művelésének lehetőségét?

Elsősorban a természettől távolabb élő városi lakosoknak, a kik kezdetben akár az erkélyükön is kipróbálhatják, hogy milyen örömet szerez kicsinek és nagynak a saját termésű paradicsom és az uborka, vagy a tojásgyümölcs. De ajánljuk a felnövekvő generáció tagjainak is, hogy ebből is tanulják meg: csak a szorgalmas, kedvvel folytatott munkával lehet valódi értékeket előállítani. A felnőttnek, hogy legyen több sikerélménye. Az öregedő embernek, hogy ne érezze magát fölöslegesnek. A fogyatékosnak, hogy ne legyen kisebbségi komplexusa. A szomorúnak, hogy magának és másnak örömet szerezzen egy szép csokor, piros hónapos retekkel!

Még több tudnivaló a magaságyról: http://hobbikert.hu/magasagy.html

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR