Mi a sorsuk a karácsonyfáknak?

Mi a sorsuk a karácsonyfáknak?

Sok természetszerető embernek okoz aggodalmat, hogy karácsonyfának olyan fenyőcsemetéket vágnak ki, amelyekből egyszer majd erdő lehetne.

Ez az aggály nem megalapozott, mert ma már nálunk a karácsonyfákat erre a célra telepített csemetekertekben nevelik fel és onnan értékesítik az ünnep előtti hetekben. Persze, azért sajnálatosan előfordul az is, hogy illetéktelenek az erdőből, vagy pláne a kertekből vágják ki a karácsonyfának valót!

Az ünnepek elteltével, a díszeitől lecsupasztott karácsonyfa a kommunális szemétbe kerül, jó esetben komposzt lesz belőle. A kertészkedő ember – az oldalágak letakarítása útján – jóféle támkarót készíthet.

karacsonyfak sorsa 01

Dicséretes dolog, ha gyökeres, edénybe ültetett fenyőfát vásárolnak és azt díszítik fel karácsonyfának. Az év végi ünnepek után a fácskát ajánlatos hűvös, világos helyre állítani és szükség esetén öntözéssel pótolni a meleg szobában elvesztett nedvességét. Ha a föld fagya akár átmenetileg is kienged, akkor a fácskát ki lehet ültetni a kertbe, ahol gondos kezeléssel meggyökeresedik és szép, örökzöld fává serdül.

További olvasnivaló a karácsonyfáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR