Mit nevezünk ágyas pálinkának?

Mit nevezünk ágyas pálinkának?

A gyümölcsöt, szőlőt termelő gazdák az étkezésre nem alkalmas gyümölcsből cefrét készítenek, ebből pedig pálinkát főzetnek.


Az ágyas pálinka a következő módon készül: egy megfelelő méretű (3-20 literes) üvegballon aljába 5-6 cm vastag rétegben apróra szeletelt gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, diót, mandulát teszünk és erre öntjük a pálinkát, megtöltve vele a ballont. Egy-két napi állás után a ballont légmentesen lezárjuk.

A pálinka mintegy fél év alatt átveszi a gyümölcsök ízét, zamatát, a színe halványsárga lesz. Az ágyas pálinka a minőségének csúcsát 2-3 év alatt éri el.

Ha a pálinkát folyamatosan fogyasztják, akkor az elfogyott mennyiséget érett pálinkával lehet pótolni.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR