Barátoknál, az üzlet polcán gyakran láthatunk olyan pálinkás palackot, amelyben egy szép, nagy körte mosolyog.
Hogy jut be a jókora körte a keskeny szájú palackba? Ide leírom a titkot!
A művelet akkor kezdődik, amikor a körte gyümölcskezdeményei a mogyoró nagyságot elérték. Mivel a kis körték bogernyőben helyezkednek el, kiválasztjuk a legszebbet, a többit metszőollóval levágjuk és a meghagyottat óvatosan belebújtatjuk egy tisztára mosott, lehetőleg átlátszó falú palackba, majd a palackot gondosan rögzítjük a fa ágához. A palackba bújtatott körte szépen megnő és megérik. Ekkor a körtét levágjuk a termőrészről, a palackot megtöltjük jóféle körtepálinkával és légmentesen lezárjuk.
Üzemileg úgy gyártják ezt a terméket, hogy a kifejlett, érett körtét talpatlan palackba helyezik, majd az üvegtalpat visszaforrasztják, és a palackot megtöltik pálinkával.