Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

A gyümölcsfákat hagyományosan a tél végén, a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni. Ezt a karbantartó metszést jól egészíti ki a nyári zöldmetszés.

Ilyenkor ugyan a lombos korona nehezebben tekinthető át, de a kezelés azért előnyös, mert a keletkezett sebek igen gyorsan beforrnak, a sebfelületeken keresztül nem éri fertőzés az edénynyalábokat. A megritkított korona elemei több napfényhez jutnak, a szövetek jobban beérnek és a jövő évi termőrügyek biztonságosabban kialakulnak.

A vázágak csúcsán gyakran alakulnak ki sűrű elágazások, ún. varjúfészkek, alattuk egy-egy erőteljes hajtással. A zöldmetszés során a kócos ágrendszert távolítsa el és az ág további növekedést alapozza a meghagyandó erőteljes hajtásra.

nyari zoldmetszes 02

A fa koronájában gyakran előfordul, hogy a hajtások, ágak keresztezik egymást. Ilyenkor a korona belseje felé törekvő vesszőt tőből messe ki. A megmaradó, kedvezőbb helyzetű vessző így több levegőhöz, napfényhez jut és a rajta fejlődő gyümölcsöket is eredményesebben megvédik a növényvédő szerek.

Ha az ágon több, egy irányba növekvő, erős hajtás van, akkor ezek közül egyet kell meghagyni, a többit tőből ajánlatos kimetszeni, mert így napsütötte, levegős koronát nyerünk, amelyben a permetezőszerek jól érvényesülnek.

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR