Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

A gyümölcsfákat hagyományosan a tél végén, a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni. Ezt a karbantartó metszést jól egészíti ki a nyári zöldmetszés.


Ilyenkor ugyan a lombos korona nehezebben tekinthető át, de a kezelés azért előnyös, mert a keletkezett sebek igen gyorsan beforrnak, a sebfelületeken keresztül nem éri fertőzés az edénynyalábokat. A megritkított korona elemei több napfényhez jutnak, a szövetek jobban beérnek és a jövő évi termőrügyek biztonságosabban kialakulnak.

A vázágak csúcsán gyakran alakulnak ki sűrű elágazások, ún. varjúfészkek, alattuk egy-egy erőteljes hajtással. A zöldmetszés során a kócos ágrendszert távolítsa el és az ág további növekedést alapozza a meghagyandó erőteljes hajtásra.

nyari zoldmetszes 02

A fa koronájában gyakran előfordul, hogy a hajtások, ágak keresztezik egymást. Ilyenkor a korona belseje felé törekvő vesszőt tőből messe ki. A megmaradó, kedvezőbb helyzetű vessző így több levegőhöz, napfényhez jut és a rajta fejlődő gyümölcsöket is eredményesebben megvédik a növényvédő szerek.

Ha az ágon több, egy irányba növekvő, erős hajtás van, akkor ezek közül egyet kell meghagyni, a többit tőből ajánlatos kimetszeni, mert így napsütötte, levegős koronát nyerünk, amelyben a permetezőszerek jól érvényesülnek.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR