Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?

A gyümölcsfákat hagyományosan a tél végén, a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni. Ezt a karbantartó metszést jól egészíti ki a nyári zöldmetszés.

Ilyenkor ugyan a lombos korona nehezebben tekinthető át, de a kezelés azért előnyös, mert a keletkezett sebek igen gyorsan beforrnak, a sebfelületeken keresztül nem éri fertőzés az edénynyalábokat. A megritkított korona elemei több napfényhez jutnak, a szövetek jobban beérnek és a jövő évi termőrügyek biztonságosabban kialakulnak.

A vázágak csúcsán gyakran alakulnak ki sűrű elágazások, ún. varjúfészkek, alattuk egy-egy erőteljes hajtással. A zöldmetszés során a kócos ágrendszert távolítsa el és az ág további növekedést alapozza a meghagyandó erőteljes hajtásra.

nyari zoldmetszes 02

A fa koronájában gyakran előfordul, hogy a hajtások, ágak keresztezik egymást. Ilyenkor a korona belseje felé törekvő vesszőt tőből messe ki. A megmaradó, kedvezőbb helyzetű vessző így több levegőhöz, napfényhez jut és a rajta fejlődő gyümölcsöket is eredményesebben megvédik a növényvédő szerek.

Ha az ágon több, egy irányba növekvő, erős hajtás van, akkor ezek közül egyet kell meghagyni, a többit tőből ajánlatos kimetszeni, mert így napsütötte, levegős koronát nyerünk, amelyben a permetezőszerek jól érvényesülnek.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR