Milyen szaporítóanyaggal telepítsek szamócást?

Milyen szaporítóanyaggal telepítsek szamócást?

A szamóca hagyományos szaporítóanyaga a gyökeres palánta. Ha van Önnek 3-4 éves szamócaágya, akkor az abban álló tövek minden bizonnyal fejlesztettek ostorindákat, amelyeknek a csúcsán új gyökeres palánták fejlődnek.

Augusztus végén, szeptember elején ezeket le lehet választani az anyatőről és azonnal el lehet ültetni a gondosan előkészített (megtrágyázott, felásott, elgereblyézett) ágyásba. A palánták még az ősz folyamán meggyökeresednek – némi téli takarással – károsodás nélkül áttelelnek és már az ültetést követő tavasszal gyümölcsöt érlelnek.

szamocas szaporitoanyag 02

Ha a saját kertjéből nem tud szamócapalántákat kitermelni, akkor a kertészeti áruházakban és a gazdaboltokban talál kötegelt, gyökeres palántákat. Friss lombozatú, erőteljes gyökérzetű palántákat vásároljon.

Korszerű módszer az ún. frigó-palánták telepítése. Ezeket márciusban szerezze be szakboltban és a lombtalan (csupán gyöktörzsből és erős gyökérzetből álló) palántákat ültesse ki. Ezek három hónap múlva virágot fejlesztenek és gyümölcsöt szüretelhet róluk.

További olvasnivaló a szamócáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR