Ami a karácsonyfáról 2016-ban még elmondható

Ami a karácsonyfáról 2016-ban még elmondható

Hogyan válasszunk fenyőfélét? Mivel pótoljuk, ha nem szeretnénk vásárolni, de a hagyományról sem mondanánk le?

A karácsony a keresztény világ egyik legnagyobb és legszebb ünnepe, Jézus születésének a napja. Nem csak két nap pihenés, hanem a családi életnek és a szeretetnek is a megünneplése. Szimbóluma az örökzöld növény: nálunk és Európa több országában ez a fenyőfa, vagy annak néhány ága. Más országokban ugyanezt a gondolatot – az örökkévalóságot – az ugyancsak örökzöld magyal (Ilex), vagy a fagyöngy fehér bogyókkal megrakott ága jeleníti meg.

Ismeri, honnan származik ez a szokás?

A karácsonyi szimbólum felállítása a lakásokban, a templomokban, a köztereken igen régi, több évszázados szokás. A középkorban egy fiatal fenyőfát vágtak ki, azt szimbolizálva, hogy a fiatal Jézus az ifjú életét áldozta az emberiségért. Később, főként a német nyelvterületen fenyőfa deszkából készítettek egy alul szélesebb, felfelé elkeskenyedő „piramist”, ahol a deszkaszálakon gyertyákat gyújtottak meg. Ez a hagyomány nálunk nem vált népszerűvé.

Magyarországon a feldíszített fenyőfák szokása a XIX. században terjedt el és a karácsonyfák a legtöbb lakás megtisztelt vendégeivé lettek.

Karácsonyfa

Egy kivágott fával ártunk a természetnek?

Milyen fenyőfa a legalkalmasabb a karácsony illő megünneplésére? – szokták kérdezni az emberek tőlem és egymástól. Nos, ennek különböző változatai léteznek! A karácsonyi fenyőfákat manapság már nem az erdőből vágják ki, hanem kertekben nevelik fel, kifejezetten erre a célra. Nem kell tehát arra gondolni, hogy aki karácsonyfát állít, az a környezetet károsítja.

Sokan szeretik a plafonig érő karácsonyfákat, pedig az ünnep hangulatát nem a fák mérete, hanem a feldíszítésük, gondozásuk öröme határozza meg. Nem is beszélve arról, hogy a kis fenyő kis áldozat.

Gyökeres vagy gyökértelen?

A gyökértelen fenyőfa a hideg téli időből egyik napról a másikra, fűtött szobába kerül, ami nem növeli az élettartamát, ezért aki ilyen fenyőfát vásárol, állítsa vízzel telt vödörbe, hogy a szövetei sok vizet tárolhassanak és csak akkor állítsa fel a szobában, amikor a feldíszítése megkezdődik.

A gyökeres fa költségesebb ugyan, de az ünnepnapok után – ha a föld nem fagyos - kiültethető a kertbe, és dekoratív, nagy növénnyé nevelhető fel. Akinek nincs kertje, az pedig ajándékozza el valamelyik barátjának, rokonának, ismerősének. Ezzel is karácsonyi jótettet hajt végre!

karacsonyfa04

Egyre többen azt a szokást gyakorolják, hogy a lakásból egy jól látható helyen levő fenyőfát díszítenek fel, és ez alatt helyezik el a karácsony este átadandó ajándékokat is.

Milyen fenyőfát vásároljunk a bőséges kínálatból?

Néhány előnyt és hátrányt szinte minden fenyőfélénél felsorolhatok:

  • A legnagyobb mennyiségben vásárolt karácsonyfa a közönséges lucfenyő, amelynek rövid, sötétzöld tűi illatosak, de 8-10 napos szobai tartás után hullani kezdenek.
  • Jóval drágább, de igen elegáns fenyő az ezüst, vagy kékfenyő, amely ugyan azokkal a tulajdonságokkal bír, mint a közönséges luc, de egy kissé tartósabb.
  • Ritkábban kerül a piacra a jegenyefenyő, amelynek a tűi a fonákjukon csíkosak, de tartósak, nem hullanak.
  • Az utóbbi években a legkedveltebb fenyőféleség a normann, vagy kaukázusi jegenyefenyő volt. Ennek előnye, hogy nem gyantás, igen szabályos koronát nevel, a tűi nem szúrósak, viszont tartósak.
  • Kevesen kedvelik, jóllehet olcsóbb a fekete fenyő, amelynek hosszú tűi azonban jobban tűrik a szobai környezetet, nem hullanak, és illatosak.

Sok, de kedves gondot okoz a karácsonyfák feldíszítése. Az bizonyos, hogy a hagyományos díszeknek (gyertya, csillagszóró, ezüstgirland, üveggolyók stb.) divatja elmúlt és előtérbe kerültek a természetes anyagok: fenyőtoboz, piros alma, mézeskalács figurák, pattogatott kukorica lánc. És változatlanul szükséges eleme a karácsonyfadíszeknek a magyar specialitás: a szaloncukor!

Egy tavaly látott igen kedves díszt szeretnék még az ünnepre készülő Olvasóink figyelmébe ajánlani: kartonpapírból tessék szívformát kivágni, különböző színekre befesteni, ráírni a szülők, a rokonok és a kedves barátok nevét és a karácsonyfa ágaira aggatni. Tapasztalatból tudom, hogy ez mindig figyelemfelkeltő és szeretetteljes dísszé válik!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR