Az almafa ágán szövetburjánzás jelentkezett. Gyógyítható ez?

Az almafa ágán szövetburjánzás jelentkezett. Gyógyítható ez?

A rákos és gyorsan terjedő szövetburjánzás két okra vezethető vissza.

Rákos tüneteket okoz a vértetvek fertőzése, tömeges elszaporodása. Ebben az esetben a vértetvek ellen kell permetezni kora tavasszal, rügyfakadás előtt gyümölcsfaolajjal vagy Agrol Plusz 3%-os oldatával. A vértetvek kordában tartása céljából célszerű elszaporítani a vértetű fürkészdarazsakat (Aphelinus mali), amelyek sajnálatosan, a felszívódó rovarölő szerek elterjedése következtében meggyérültek.

almafa szovetfurjanzas 01

Az előző tünetnél súlyosabb, erőteljesebb szövetburjánzást okoz a gyümölcsfarák. A megtámadott növényrészeket le kell vágni és haladéktalanul el kell égetni. Nem szabad megfeledkezni a keletkezett sebek bekenéséről sem sebvédő anyaggal (Cellcid, Fixpol, Fabalzsam stb.). A kezelést néhány hét múlva meg kell ismételni.

További olvasnivaló az almafa védelméről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR