Amikor a szobanövény visszavág

Amikor a szobanövény visszavág

Itt az idő, hogy bepótoljuk a szobanövények ápolását, amelyet eddig háttérbe szorítottak a szabadban élő társaik.

A cserepes szobanövények különös szerepet játszanak a természetkedvelő ember életében: tavasztól őszig kevés figyelemben van részük, mert a kertben, az erdőben és a mezőn élő növények az élmények tömegét szolgáltatják. A téli hónapokban azonban a szabadföldi növények pihennek, alszanak és a téli hónapokban nem is tartanak igényt a gondoskodásra. Ezért ilyenkor a figyelem jórészt a szobanövények felé fordul, hiszen ezek hoznak színt, illatot, élővilágot az otthonunkba. Nem igényelnek sok és fáradságos munkát, csak szakszerű és rendszeres ápolást! Az alábbiakban ezzel kapcsolatban olvashatnak néhány tanácsot.

Anyósnyelv

Kis lakásba sok, tarka virágot

Az utóbbi években megváltozott a szobanövények választéka. A régi, nagypolgári lakások elképzelhetetlenek voltak hatalmas méretű könnyező pálma (Philodendron), a plafont elérő fikusz és terjedelmes pálma nélkül. Minél öregebb volt a növény, a gazdája annál jobban ragaszkodott hozzá. A mai világban kisebbek a szobák, költséges a fűtés, ezért a modern család jobban kedveli a kisebb termetű, de sok virágot hozó, vagy tarka levelű cserepes növényeket. Megváltoztatta a téli hónapok flóráját az is, hogy mostanában igen sok, eddig nem ismert szobanövény kerül forgalomba.

A fényt, hőt és vizet egymáshoz igazítsuk!

Szinte minden növénynek másfélék a környezeti igényei. A téli hónapokban a legfontosabb, hogy a fény, a hő és a vízigényeiket ki tudjuk elégíteni. De a szakszerű ápoláshoz hozzá tartozik az is, hogy ezt a három tényezőt az ápolt növény szükségletének megfelelően változtassuk. A melegre fűtött helyiségben a növény több vizet párologtat el, ezért több, gyakoribb öntözésre van szüksége, mint hűvösebb helyen. Hosszabb ideig tartó világosság, közvetlen napsütés hatására is felgyorsul a vegetáció, növekszik a vízigény. Fény hiányában a növények hajtásai megnyúlnak , leveleik halványak, sárgák lesznek, amin csak a növény világosabb helyre telepítése segíthet. Vízhiány esetében leáll a növekedés, a virágbimbók kinyílás helyett lehullnak, a levelek hervadnak és leesnek, vagyis a három tényezőt harmonikusan kell a növénynek szolgáltatni.

Mivel legyünk óvatosak?

Hibát követ el az, aki télen célszerűtlenül szellőztet. Miként az embernek, a növényeknek is szükségük van friss levegőre, de ezt úgy kell elvégezni, hogy a növény ne kerüljön huzatba, mert a hirtelen hőcsökkenést nem képes elviselni.

A rendszeres ápoláshoz hozzá tartozik az elsárgult levelek és az elhalt hajtások eltávolítása. A téli hónapokban ne cserélgessük szükségtelenül a növények helyét és helyzetét, ne metszegessük, és ne ültessük át őket.

Milyen növényt vásároljunk?

A bőséges választékból csak néhány növényt ajánlok itt a figyelmükbe. Mindig kedves és divatos téli virág marad a ciklámen, az illatos virágú gardénia, a dekoratív kefevirág, a mindent elviselő pozsga (majomkenyérfa), a kecses bambuszpálma, a különleges flamingóvirág. És a feledékenyeknek ajánlom a zizipálmát (Zamioculcas zamiifolia), amely a legstrapabíróbb szobanövény; elviseli a szárazságot, a fényhiányt, sőt az elfelejtett öntözést is!

Zizipálma

Honnan hiányzik a szobanövény?

Régebben nem igen jutott növény a gyerekszobába, a konyhába és a fürdőszobába, pedig ezekben a helyiségekben is lelki szükséglet a növény jelenléte. Szoktassuk hozzá a gyerekeket, hogy a szobájukat díszítő növényeket ők, maguk gondozzák! A fürdőszobában a víz- és páraigényes növények (páfrányok, kúszónövények) érzik jól magukat. A konyha kiváló hely a növények számára, mert a szorgos háziasszony gyakran ránézhet és gondozhatja a kedvelt növényeit.

Gondoljunk arra is, hogy az ablakládák se árválkodjanak üresen. Decemberben már nem lehet árvácskát ültetni ezekbe, de néhány fenyő-, vagy tiszafa ággal, bogyós tűztövis ágakkal, borostyán leveles hajtásával látványossá lehet tenni a ház ablakait.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR