Mi legyen a cserépben elvirágzott jácint sorsa?

Mi legyen a cserépben elvirágzott jácint sorsa?

A jácint (Hyacinthus orientalis) a mi éghajlatunk alatt szabadföldi, hagymás növény, amely kora tavasszal nyitja látványos illatos virágait.

Szobanövény is lehet, mert a kertészetben hajtatott jácint egyike a téli hónapok legkedveltebb cserepes virágajándékainak. A kifejlett, előkezelt hagymát a virágkedvelők "házilagosan" a lakásban is virágoztatják. Ezeket késő ősszel ültetik laza talajjal megtöltött cserépbe és mindaddig hűvös helyen tartják, amíg a hagyma csúcsán megjelenik a virágrügy. Ekkor a növényt helyezzék világos, meleg helyre, rendszeresen öntözzék és tápoldatozzák.

jacint elviragzott 01

Hajtatható erre a célra készült üvegedényben is, amelyet megtöltünk vízzel úgy, hogy a gyorsan növekvő gyökerek a vízben legyenek. A felhasznált, illetve elpárolgott vizet pótolni kell.

Az elvirágzott növényeket ne hanyagoljuk el, mert továbbra is szükségük van vízre és melegre ahhoz, hogy feltöltődjenek tápanyagokkal. A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetjük őket a kertbe, ahol a következő évben virágozni fognak.

További olvasnivaló a hagymásokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR