Rügypattanáskor indul az almafa-lisztharmat fertőzése

Rügypattanáskor indul az almafa-lisztharmat fertőzése

Az almafélék lisztharmat gombája a fertőzött levelek megjelenésével megkezdte fertőzését, a védekezést meg kell kezdeni.

Hol telel a kórokozó?

A gomba a rügyekben, a rügypikkelyek alatt telel át. A vesszőkön általában a csúcsrügyek és a végéhez közeli rügyek fertőzöttek.

Hogyan ismerhetők fel a fertőzött vesszők?

A vesszőket borító kéreg nem barna, hanem fehéres színű, a gomba fehér micélium-bevonatától, a fertőzött rügyek gyakran vörös színűek, a fertőzött rügyek alakja megváltozik, rojtosak.

Lisztharmat

Lisztharmatos palavesszők. Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

A növény mely részeit fertőzi a gomba?

A fertőzött rügyekből kifejlődő hajtások valamennyi levele fertőzött lesz, valamennyi levélen kialakul a lisztharmatokra jellemző fehéres bevonat. A levelek alakja megváltozik: mereven felállóak, megnyúltak, kanalasodnak. A fehéres bevonat alatt a levelek elhalnak, elszáradnak.

A lisztharmatos rügyekből fertőzött virágok is nőnek, ezeknél a sziromlevelek zöldes színűek, deformáltak, belőlük termés nem fejlődik.

Milyen időszakban lehet számítani a liszharmat-fertőzésre?

A fertőzött rügyekből kifejlődő hajtásokról a gomba szétszórja fertőző spóráit - konídiumait -, és ez a folyamat őszig folyamatosan ismétlődik.

Milyen időjárási viszonyok kedveznek a fertőzésnek?

A folyamatosan képződő és szétazóródó konídiumok magas pártartalom és 20-24 °C-os hőmérséklet mellett a növényekre kerülve csírázásnak indulnak, a levelekbe hatolnak, tehát megfertőzik azokat.

Lisztharmat

Lisztharmatos almahajtás és -virágzat. Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Védekezés lehetőségei:

  • Harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátással biztosítsuk a növények jó kondícióját, ellenállóképességét. Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát növeli.
  • Tavaszi metszés során távolítsuk el a fehér színű fertőzött vesszőket, ezzel csökketjük a fertőzési veszélyt. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott liszharmattal fertőzött lenni, a vesszőket erősen metsszük vissza. A lombkorona kialakulásakor esetleg megjelenő lisztharmatos hajtásokat ugyancsak minél előbb metsszük ki észlelés után.
  • A kémiai védekezés, permetezés eredményességét a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszakban végzett kezelések határozzák meg. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül állapotában, bimbós állapotában és virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (szisztémikus) hatású liszharmat elleni gombaölő szereket alkalmazzunk. Sziromhullás után további kezelések szükségesek.

Lisztharmat betegségek ellen a következő szabadforgalmú gombaölő szerek hatásosak:

Hatásmód

Hatóanyag

Márkanév

kontakt

elemi kén

Kumulus, Thiovit stb.

dinokap

Karathane

felszívódó

bupirimat

Nimród

ciprodinil

Chorus

difenokonazol Score
fenarimol Rubugan
hexakonazol Anvil, Contaf
penkonazol Topas
azoxistrobin Amistar, Quadris

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR