Mi okozza a szőlő leveleinek sárgulását?

Mi okozza a szőlő leveleinek sárgulását?

Ha az egyébként egészséges és tápanyagokkal jól ellátott szőlőtőke levelei sárgulni, a szélükön barnulni kezdenek, majd lehullanak, akkor a szőlősgazda vas, bór vagy magnézium hiányára gyanakodik.


Ezek a mikroelemek a legtöbb szőlőtalajban kellő mennyiségben jelen vannak de ahhoz hogy a gyökerek képesek legyenek felvenni őket, a mélyebb talajrétegek nedves állapotára van szükség. Gyakran előáll az a helyzet is, hogy a talajban levő vas felvételét a talaj mész- kalciumtartalma akadályozza meg.

Az elemi vasat a növények nem képesek felvenni, ezért eredménytelenek azok a próbálkozások, hogy a sárguló szőlőtőke köré rozsdaport, vasreszeléket szórnak ki, vagy  – pláne  – hogy vasszögeket vernek a tőkefejbe.

szolo levele sargul 02

A hiányzó mikroelemeket permetezéssel vagy öntözéssel lehet a tőke szöveteibe juttatni. Az előrehaladottan sárgult, haldokló levelek már nem képesek a vasat felvenni, ezért permetezéssel csak a kezdődő sárgulás gyógyítható meg biztonságosan.

A sárgulás gyógykezelésére alkalmas a vasgálicoldat, de ezt a tőke nehezen és vontatottan veszi fel. Gyors javulást észlelhet a szőlősgazda, ha a sárguló tőkéket Sequestren nevű vagy egyéb vaskeláttartalmú műtrágyával kezeli.

szolo levele sargul 03

További olvasnivaló a szőlőről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR